Последни новиниСвят

Гърция с неочаквано искане към Германия – ето какво е то

Атина с неочаквано искане към Берлин: изпратена е дипломатическа вербална нота с искане Германия да обсъди с Гърция въпроса за репарации за Втората световна война, предаде ДПА, като се позовава на съобщение на гръцкото външно министрество.

Преди три години експертна комисия изчисли загубите на Гърция от войната на 290 милиарда евро.

Атина обяви в края на април, че ще изпрати на Берлин вербална нота, смятана за по-малко официлна от дипломатическа кореспонденция, написана в първо лице под формата на искане за изплащане на репарации. Тогава гръцкият парламент даде мандат на премиера Алексис Ципрас да повдигне отново въпроса.

Парламентът в Атина прие резолюция, с която възложи на правителството да поиска от Германия изплащането на военни репарации в размер на 309,5 млрд. евро за понесени щети от Втората световна войно и 9,2 млрд. евро за щети от Първата световна. Освен това, Гърция оценява компенсациите за гибел и трайни увреждания на хора в тези периоди на 107,2 млрд. евро. Правителството трябва да изиска и връщането на откраднати археологически ценности и реликви.

Гърция иска да получи репарации за щети, причинени от войната, и за престъпления, извършени по време на нацистката окупация по време на Втората световна война.

Ципрас бе заявил, че след излизането на Гърция от международните спасителни програми, е дошло време за обсъждане отново на това искане. Депутатите призоваха правителството да поиска 300 милиарда евро репарации от Германия. Поместените в доклада открития се описват като първото пълно представяне на нацистките зверства в Гърция.

Германия отхвърля всички искания на Атина. Германските власти твърдят, че тяхната страна вече е изпълнила задълженията си, плащайки 115 милиона марки през 1960 година. Позицията на правителството на Германия по тази тема е “непроменена”, въпросът е решен “окончателно юридически и политически”, заяви Мартин Фиц, официален говорител на германското правителство.

В същото време, германският канцлер Ангела Меркел по време на преговорите в Атина през януари 2019 г. призна отговорността за престъпленията на нацистите по време на окупацията на Гърция, но не отговори на искането за плащане на обезщетения и връщане на така наречения окупационен заем.

Подобни статии

Back to top button