Последни новиниСвят

Макар и пребит, руският опозиционен журналист е на свобода

Руският журналист Иван Голунов от интернет изданието „Медуза“ бе освободен снощи от домашен арест и заяви, че ще продължи антикорупционните си разследвания, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Обвиненията срещу него в притежаване на наркотици бяха оттеглени внезапно по-рано през деня след като арестът му предизвика възмущението на негови колегите и на видни личности.

Голунов бе посрещнат от неколкостотин репортери и поддръжници, събрали се до следственото управление в Москва, където му бе свалена електронната гривна за контрол над домашния арест, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Той заяви през сълзи, че се надява подобен случай с обвинения за наркотици да не сполита никой друг.

„Огромна благодарност за подкрепата ви“, каза 36-годишният журналист. „Ще продължа да работа и да водя разследвания“, добави той.

Вчера полицията призна, че доказателствата при ареста на руския журналист са били манипулирани. Двама високопоставени началници в московската полиция, отговорни за ареста, ще бъдат уволнени.

Руският президентски прессекретар Дмитрий Песков обаче предпочете да не уточнява срока на разглеждане от Владимир Путин на искането на руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев да бъдат уволнени двама генерали от полицията във връзка със случая с журналиста от изданието „Медуза“ Иван Голунов, предаде ТАСС.

„Искането ще бъде разгледано своевременно“, каза Песков вчера в отговор на въпрос за възможните срокове, в които ще бъде взето решението по въпроса.

Неправителствената организация „Репортери без граници“ приветства историческата мобилизация на гражданското общество, която позволи освобождаването на журналиста Иван Голунов. Сега тези, които се опитаха да набедят журналиста, трябва да бъдат съдени.

„Продължаваме да сме мобилизирани в подкрепа на другите задържани в Русия журналисти“, добави организацията в Туитър.


Независимият информационен сайт „Медуза“, за който работи Иван Голунов, заяви, че „властта се вслуша в обществото“ след небивалата гражданска мобилизация.

„Това трябва да се случва, когато бъде извършена несправедливост“, се казва в изявление на „Медуза“.

Сайтът работи в Латвия, за да избегне натиска на руските власти, напомня АФП.

Припомняме, че иван Голунов бе задържан в центъра на руската столица преди дни, а според полицията в раницата му било открито голямо количество наркотици, заради което той бе задържан. В следствие на огромното обществено недоволство и подкрепата на стотици независими журналисти в Русия Голунов най-сетне бе освободен.

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button