БългарияНа Фокус

Осъдиха трима българи на доживотен затвор в Унгария

Трима българи бяха осъдени за трафик на хора на доживотен затвор от унгарски съд днес. Същата присъда получава и афганистанец, извършил същите престъпления. 

Присъдата е заради смъртта на 71 мигранти, чиито разлагащи се тела бяха открити в камион, изоставен на автомагистрала в Австрия преди четири години, предаде Ройтерс.

Те отказали да спрат хладилния камион и да отворят вратите, за да влезе въздух, въпреки молбите на хората, натъпкани вътре., предава БТА.

Председателят на апелативния съд заяви, че тежката присъда отразява тежестта на престъплението. На по-ниска инстанция тримата българи и афганистски гражданин получиха 25 години затвор без право на предсрочно освобождаване.

Жертвите платили на трафикантите да ги транспортират през Унгария през август 2015 г., когато миграционната вълна по т.нар. Балкански маршрут приближаваше върха си. Те били натъпкани в херметично затворения камион, предназначен за превоз на замразени стоки.

Трафикантите не пожелали да спрат и да отворят вратите на камиона, за да влезе въздух, от страх, че ще бъдат заловени. Когато най-накрая спрели в страничното платно на магистралата при Парндорф, след австрийската граница, хората вътре били починали от задушаване. Трафикантите изоставили камиона и избягали.

Макар че телата бяха намерени в Австрия, процесът се водеше в Унгария, понеже съдебно-медицинските експерти установиха, че жертвите вече са били мъртви още на унгарска територия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button