БългарияПоследни новини

Прокуратурата се бори за изолация на радикализирания тийнейджър

Прокуратурата продължава да настоява радикализираното 16-годишно момче от Пловдив да бъде изведено поне временно от средата си, за да могат с него да работят психолози. Държавното обвинение обжалва решението на съда момчето да бъде пуснато при родителите си и да се върне в училище, затова днес се гледа отново неговата мярка. 

Към момента младежът е в дома си, като контрол върху него осъществяват инспектори от детска педагогическа стая. В дома му бяха открити голямо количество взривни вещества, схеми за бомби и знаме на ИДИЛ. 

Тийнеждърът бе задържан миналата седмица след сигнал от родителите му. Те алармират, че с младежа се случва нещо странно.  В дома му бяха открити голямо количество взривни вещества, схеми за бомби и знаме на ИДИЛ. Твърди се, че 

На първата пресконференция по въпрса от Прокуратурата окачествиха случило се като “лична трагедия” и помолиха медиите да не се опитват да издирват детето и семейството му и да не разкриват подробности за тях. Въпреки това обаче някои медии го направиха и започнаха да разпространяват снимки на момчето. Според експерти разкриването на самоличността му по този начин от една страна ще направи възстановяването на психиката му много по-трудно.

От друга страна “публичният линч”, както бяха описани действията на медиите ще накара родителите да се замислят дали да подадат сигнал за необичайно поведение на децата си, което пък може да направи разкриването на подобни случаи на радикализация в бъдеще много по-трудно. 

По думите на психолога, който е работил с момчето, то не е било способно да извърши атентат и не е имало намерение да убива. Направило е бомбата от любопитство, тъй като е много умно и бързо схватливо дете. Според специалиста най-добре за детето би било то да остане в естествената си среда, при родителите си, но под наблюдението на специалисти, а не да бъде изолирано.

Подобни статии

Back to top button