На ФокусСвят

САЩ одобри сключването на сделката за F-16 с България

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ публикува съобщение на сайта си, в което се казва, че Конгресът на САЩ е дал разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя F-16 Блок-70 на стойност 1,6 млрд. долара.

Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-земя“, всички допълнителни системи на самолетите F-16, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи. Това е максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България.

Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор, в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета F-16 с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара. След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи.

Министерството на отбраната със задоволство отбелязва факта, че в кратки срокове Конгресът на САЩ взе решение за износ към България на високотехнологичната платформа и системите към нея.

Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1, 8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена.

Припомняме, че по време на първия кръг от преговорите министърът на отбраната Красимир Каракачанов съобщи, че не може да е постигне съгласие по отношение на цената, която американците предлагат на България за изтребителите F-16. Според военни експерти обаче това е възможно най-добрата възможност за страната ни за модернизация на военно-въздушните сили.

Подобни статии

Back to top button