ЛюбопитноПоследни новини

10 брутални факта за римските легиони

Близо един век земята е треперела под краката им, а самото произнасяне на името им е всявало смут и в най-смелите войни – римските легиони. Елитната войска на една от най-големите империи съществували някога заслужават всички похвали и митове свързани с тях.

1. Военната подготовка

Военната подготовка им е била меко казано брутална. До ден днешен едва ли има по-тежка подготовка от тяхната, безкрайни тренировки и упражнения всеки ден до пълно изтощение. Всеки един от тях е тренирал със специални дървени щит и меч, които са тежали два пъти повече от металните. Част от тренировката им включвала ежедневен 25 километров ‘марш’ с пълно бойно снаряжение, който е трябвало да бъде изпълнен за под 6 часа.

2. Дисциплина чрез страх

Следването на заповеди е било нещо изключително важно за успеха в битка. В редиците на легионите е нямало такова нещо, като това да не приемеш заповед от по-висш. Естествено, това не се е харесвало на всички и е трябвало да има жестоки наказания за да се придържат към реда… Центурионите им е било позволено да носят специални клонки с който да бият жестоко при неподчинение, понякога заради неподчинението на един цялата група е понасяла наказанието.

 

3. Покосяването/убийството на всеки десети

Това е било толкова ужасно, колкото звучи. Самата дума(Decimation) идва точно от това наказание, а то се е налагало при измяна или дезертьорство. Общо взето се събира група от десет войника и всеки тегли чоп(сламка) този с най-късата сламка бива пребит до смърт от останалите 9. Впрочем в покосяването участвали всякакъв тип войници от легиона, не само легионери.


4. Оръжие и броня

Римските легионери обикновено носели със себе си щит(the scutum), меч (gladius), ризница и шлем. Всички те били усъвършенствани многократно през годините, като ризницата дори била ‘взета’ като идея от галите. Нищо в екипировката на легионерите не е случайно, например щита им е специално проектиран за бойна формация.


5. Тактика и формация

Един легион е бил съставен точно от 4,800 човека, разделен на 10 свода по 480, а те съответно на 6 групи по 80. Всяка група се наричала „centurie“ и била предвождана от Центурион. На всеки 4,800 легионера имало един, който единствената му задача е била да бъде стратег. Вероятно всички сте виждали бойна формация на римски легион, буквално приличат на танк изграден от хора!

6. Морските битки се водели на ‘земя’

Римските легиони никога не са имали сериозна флота и никога не са били тренирани специално за морски битки, затова те изобретили метод с който да превърнат своята слабост в силна стратегия. Тъй като нямали идея как да строят кораби, те просто откраднали дизайна, а за да водят битките по техните правила просто се доближавали до другите кораби и спускали огромни дъски и така правели абордаж на чуждите плавателни съдове.

7. Битката с галите

Вярвате или не галите са нямали вълшебна отвара! След като изяснихме това нека навлезем в детайлите…
Войната с галите била изключително кървава и протекла над 6 години,а битката при Алесеа Верцингеторикс почти победил Цезар, почти. В крайна сметка близо 1,000,000 келти паднали мъртви, а около 500,000 станали роби.

8. Разпъване на кръст

Римляните имали изключително брутални методи да накажат всеки, който не им се е подчинявал. Всеки, който е застрашавал реда и живота по римските закони е бил разпъван на кръст. По време на големия робски бунт, който Спартак е водил, са били разпънати на кръст над 6,000 човека.

9. Преторианската гвардия

Най-силният от всички римски легиони е бил Преторианската гвардия. Тя винаги е седяла в Рим и е имала огромна власт, всъщност имали са по-голяма власт дори от императора! Те са се грижили за защитата на Рим, поддържането на реда и охраняването на императора и всички от сената. Както се досещате с голямата сила идват и големите подкупи… редовно въпросната гвардия се е свързвала именно с това!

10. Издигането и разрушаването на империя

Без съмнение една от основите на империята са именно римските легиони! Освен многобройните битки и милионите мъртви оставили зад себе си, те участвали в построяването на важни сгради, пътища и дори цели градове из цялата римска империя. Крахът на империята идва от части на това, че в началото всеки 8-ми човек бил в армията, но с разрастването на империята е нямало как всички легионери да са с римско потекло. Както се досещате това довело до множество бунтове и разпадането на армията. Просто е било невъзможно да поддържаш такава армия и да очакваш, че всеки ще е лоялен на държавата, а не на собствените си интереси.

Източник: mensbible.bg

За още любопитни материали цъкнете ТУК.

Ако тази статия Ви е харесала, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

Якудза – 13 факта за най-зловещата мафия в света!

Подобни статии

Back to top button