10-километрова опашка на „Кулата“, в сила е забраната за сърби

Над 10 километра е опашката на единствения вход за Гърция – ГКПП „Кулата”. Вчера южната ни съседка затвори и ГКПП „Маказа” за туристи от България. Сега оттам могат да минават само българи с трудови договори в Гърция, както и собственици на имоти там.

 

В петък ситуацията на ГКПП „Кулата” беше спокойна, нямаше почти никакви автомобили. В събота се стигна до рекордната 15-километрова опашка. Вчера на граничния пункт също беше спокойно. Днес обаче това не е така. Колоната е образувана предимно от български и румънски туристи.

 

Една от възможните причини за дългото чакане е подценяване на ситуацията в ранните часове от страна на гръцките власти.

 

Много от чужденците се опитват да избегнат колоната, насочвайки се по странични пътища и обходни маршрути. Там обаче те срещат полицията и се налага да се връщат обратно на колоната.

 

През ГКПП „Илинден“ и ГКПП „Капитан Петко Войвода“ се пропускат само сезонни работници и товарни автомобили.

 

Туристите, които се връщат в България, могат да влязат през всички гранични пунктове.

 

През ГКПП „Маказа” могат да преминават хора с т.нар. „основателни причини” – сезонни работници с трудови договори, както и собственици на имоти в Гърция. За да бъдат пропуснати през пункта, всичко това трябва да бъде доказано с документ.

 

От днес Гърция е затворена за сръбски граждани. Забраната за влизане ще важи до 15-ти юли и е наложена заради тревожната ситуация с коронавируса в Сърбия. Забраната е в сила до 15 юли и е в зависимост от епидемиологичната обстановка в Сърбия, предава БНР.

 

От Гранична полиция съобщават за интензивен трафик на вход за леки автомобили на границата със Сърбия при Калотина.

 

На граничния пункт Видин при българо-румънската граница и на границата с Турция при пункта Лесово трафикът на изход за товарни автомобили е интензивен.

 

На границата със Северна Македония преминаването на автомобили е нормално.

 

По информация на гръцките власти само през съботния ден през ГКПП „Кулата“ са преминали 20 000 леки коли. На ГКПП „Маказа“ няма движение.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК