ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

10 любопитни факти за виното

1. Историята на виното започва не в Европа, а в Азия – археолози са намерили доказателство за производството на вино в Китай около 9000 години пр. хр. Тази напитка все пак е била много различна от модерното вино, тъй-като се е правила освен с грозде и с ферментирал ориз и мед.

 

2. Гроздето е един от най-често засадените плодове в цял свят. 75,866 квадратни километра от земната повърхност се използват за отглеждането на грозде. Приблизително 71% от световната продукция на грозде се използва за направата на вино, а площта, заета от лозя, се увеличава с 2% годишно.

3. От един тон грозде може да се произведе около 750 бутилки вино 

 

4. През 2016 година археолози намират най-старата винарна в света в Армения, работила 4100 години пр. хр. В пещерата са намерени купи и чаши, преса за грозде и съдове за ферментация. Сокът от гроздето е заровен под земята през зимата, което е водило до ферментация и е произвеждал вино. Според учените вкусът на това вино е бил като нефилтрирано червено вино и е имало вкус на Мерло.

 

5. Виното е било напитката на фараоните и боговете в Египет. Тъй-като в древен Египет не е имало благоприятен климат за производството му, виното е било скъпо и се е пиело само от елита и фараоните. За останалите традиционното питие е било бира.

6. Съществува легенда, че идеята да се казва “наздраве” преди да започнем да пием е тръгнало от древна Гърция, защото домакинът на масата е ставал и отпивал пръв от виното за да докаже, че не е отровено. 

 

7. Виното се “завърта” при дегустация за да навлезе кислород в чашата и да се отдели аромат. Това е и причината при дегустация да се налива не повече от ⅓ от чашата, за да има място да се събере аромата в чашата

 

8. Терминът за страх от виното е “енофобия”

9. Най-много вино се произвежда във Франция, Испания, Италия, САЩ и Китай

10. Историята на виното започва в Китай, а днес същата държава е най-големият потребител на червено вино в света. Червеният цвят в Китай се счита за късметлийски и е символ на правителството.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Витамин Д: защо е толкова нужен на тялото

Подобни статии

Back to top button