10-те най-скъпи отвличания в света

10-те най-скъпи отвличания в света

Колко точно пари струват животите на най-близките ви? Бихте ли се разделили с „безценните“ си милиони само и само да ги видите отново? А, дали изобщо ще ги върнат обратно? Отвличания. Това е днешната тема.

Самюел Бронфман Втори ($2.3 млн. през 1975)
Един ден след плащане на откупа за 21-годишния наследник на алкохолната компания „Seagram“ (днес сумата се равнява на 11.2 млн. $) ФБР нахлуват в апартамента в Ню Йорк, в който е държан като заложник Бронфман, спасяват го и възстановяват парите от откупа.

 

Джон Р. Томпсън ($3 млн. през 1974)
Президентът на „Firestone“ е отвлечен от аржентински партизани. Платеният откуп за мъжа през 1974 г. днес се равнява на $13.9 млн.

 

Джон Пол Гети III ($3 млн. през 1973)
Внукът на петролен магнат е отвлечен от италиански мафиоти. След като отказват да платят откуп от $17 млн. на похитителите, мафиотите отрязват ухото на момчето, изпращат го на пресата и намаляват откупа до $3 млн. (сумата днес се равнява на $15.9 млн.), които семейството плащат. Това и до днес е едно от най-дръзките отвличания.

 

Енрике Мец ($5 млн. през 1975)
Похитителите отново са аржентински партизани. Откупът, платен за изпълнителния директор на „Mercedes Benz“ през 1975 г., днес се равнява на $21.2 млн.

 

Пати Хърст ($6 млн. през 1974)
19-годишната наследничка на „Hearst media group“ и приятелят й са отвлечени от членове на Symbionese Liberation Army (SLA). От SLA настояват баща й да осигури храна за $70 на всеки калифорниец в нужда, което е щяло да им струва около $400 млн. В крайна сметка бащата на Хъртс раздава $6 млн. (еквивалент на около $29 млн. днес) под формата на храна. Похитителите не остават доволни от това и не освобождават Пати. Момичето по-късно се присъединява към SLA и става пример за така наречения Стокхолмския синдром.
отвличания

Чарлс Локууд ($2 млн. през 1973 и $10 млн. през 1975)
Изпълнителният директор на „Roberts“ е отвличан два пъти от едни и същи хора – аржентинската фракция ERB – в рамките на 26 месеца, което им носи общо над $50 млн. в днешни пари.

 

Виктор Самюелсън ($14.3 млн. през 1974)
Виктор Самюелсън е отвлечен от марксистки бунтовници през 1974 г. Той е държан в плен в продължение на 100 дни преди да платят откупа! Похитителите му дори го заплашили, че ще го екзекутират заради „корпоративните му престъпления“. Днес откупът му би се равнявал на около $70 млн.

 

Уолтър Куок ($77 млн. през 1997)
Уолтър, син на най-богатия бизнесмен в Китай по онова време, е отвлечен от гангстер, известен като the Big Spender (Големият прахосник). Днес неговият откуп от 1997 г. би се равнявал на около $110 млн.

 

Виктор Ли ($134 млн. през 1996)
Ли, синът на магнат от Хонг Конг, е друга жертва на the Big Spender, който този път иска откуп, равняващ се на $197 млн. в днешно време. Накрая гангстерът е заловен и екзекутиран.

 

Хуан и Хорхе Борн ($60 млн. през 1974)
Богатите братя и търговци на зърно са отвлечени терористичната група Montonerros. Похитителите ги освобождават след като получават желания откуп в размер на $60 млн. (днес еквивалент на $293 млн.!), а братята незабавно преместват компанията си в Сао Паоло. Неслучайно това оглавява нашата класация за най-скъпите отвличания.
Отвличания
източник:Flashnews
Ако статията ви е харесала може да ни последвате във FACEBOOK или просто следете категорията ЛЮБОПИТНО.