12-годишно дете протестира пред външно министерство, защото баща му вече половин догина в е арест в Армения, а никой не прави нищо

12-годишно дете протестира пред външно министерство, защото баща му вече половин догина в е арест в Армения, а никой не прави нищо

12-годишно дете протестира пред външното ни министерство. Бащата на момченцето повече от половин година лежи в Арменски арест, съобщава Нова телевизия.

 

Стоян Боянов е задържан по искане на Киргизстан заради административно нарушение. Семейството му твърди, че българските дипломати бездействат.

 

Стоил Боянов е повече от половин година в ареста в Ереван. Той е задържан по искане на Киргизстан. Властите в Бишкек искат да бъде екстрадиран и да го съдят за административно нарушение.

 

„Минал e незаконно границата между Казахстан и Киргизстан. Не знам, как го е направил, но той си дойде със самолет”, разказва Мария Христова, майка на задържания.

 

Две години след това гранично недоразумение, за което дори не подозирал, Стоил е задържан докато бил в командировка в Армения. Семейството веднага потърсило българските власти.

 

„И нищо! Те си разменят – Президентството,Външното министерство, Министерски съвет… и така 7 месеца”, казва Мария.

 

„Той вече е почти инвалид! Ръката му е счупена. Че са му паднали зъбите, го прескачам, че има бъбречна криза го прескачам.

 

„Информирани бяхме вчера, че г-н Христов ще бъде лекуван в една от най-добрите ортопедични клиники в Армения”, казва Мария Павлова, български посланик в Армения.

 

„Процесуалните действия, които се водят по настоящем в Армения имат за цел да се избегне екстрадицията на българския гражданин. И да се преразгледа решението на арменската главна прокуратура“, добавя Павлова.

 

От посолството ни в Ереван твърдят, че правят всичко по силите си.

 

„Още от датата на неговото задържане, вицепремиерът и министър на външните работи лично повдигна този въпрос пред нейния колега. Посолството оказва редовна консулска и правна помощ. Стремим се най-вече да осигурим спазване на човешките права на господин Боянов”, казва още Павлова.

 

„Давам си сметка, че в една такава ситуация, в която има замесени човешки съдби нещата са много чувствителни. Искам да уточня, че българската държава прави и ще прави всичко, което е по силите и в този казус. Ние полагаме пълните грижи за абсолютно целия развой на събитията”, коментира зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

 

„Ние се опитваме да направим абсолютно всичко възможно за да не се стигне до екстрадиция. Консулската защита следва да се провежда от държавата от която е съответния гражданин. Министър Захариева е провела разговор със своя колега. Разглеждаме всички варианти, които биха могли да са от ползва за нашия гражданин. Фрактурата на ръката му е в резултат от самонараняване, паднал е. Ние настояваме да не се допускат никакви компромиси със здравето му. Работим по абсолютно всички възможни нива”, добави Георгиев.

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК