БългарияНа Фокус

17 арестувани при акцията за трафик на мигранти

При акцията, провела се тази сутрин срещу най-голямата организирана престъпна група за трафик на мигранти у нас, са арестувани 17 души, включително чужди граждани. 

“ Те са от всички звена на канала – някои са набирали кандидати за мигранти в чужбина, други са ги превеждали през границата с Турция, трети са ги посрещали от българската страна, четвърти са ги транспортирали. Чужденци са в основата на канала.“

Това съобщи на извънреден брифинг зам.главният прокурор Иван Гешев. Той обясни каква е схемата: афганистанци и иракчани са били настанявани на квартира в ромски махали в София,  а после са извеждани през границата със Сърбия към Западна Европа.

Плащането за „услугите“ на трафикантите ставало по метода „хауала“.В Европа тази дума се използва за описание на древна система за прехвърляне на парични средства. Тя съществува още преди исляма, но е развита през Средновековието и се разраства с налагането на исляма по света заради необходимостта от финансиране на търговски дела на големи разстояния. Така системата хауала се повлиява и става част от ислямското правораздаване, шариата.

По думите на зам.-главния прокурор има данни, че трафикантите са били подпомагани от гранични полицаи.

„Има данни, че гранични полицаи са участвали в престъпната група за трафик на мигранти. Няма какво да си зариваме главата, че тази дейност няма как да стане без съдействието и логистиката на държавни служители. Това е истината. Да, такива групи се подпомагат от държавни служители най-вероятно срещу заплащане. Доколко и дали по този случай ще докажем такива хора, е въпрос на време“, посочи той.

Зам. главният прокурор обясни, че има много случаи в Специализираната прокуратура на групи, които касаят само гранични полицаи.

„Аз се сещам поне за 4 досъдебни производства на гранични полицаи, занимаващи се точно с това – осигуряване на логистика за преминаване през границата с Турция, примерно. Мисля, че има и 1-2 групи на сръбската граница. Така че това е неизбежна част от натиска на парите – тази дейност е високо доходоносна, плащат се много пари в Афганистан, за да можеш да стигнеш до Западна Европа. И логично е, когато има голям финансов натиск, да се поддадат някои държавни служители и някъде да има корупционни престъпления“, обясни Гешев.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button