БългарияНа Фокус

2 дни след погребението на Мими майка й получи нова сметка за 14 000 лв.

Майката на 6-годишната Мими, която почина преди дни от левкемия, е получила вчера второ уведомително писмо за това, че трябва да плати 14 000 лева за двата медикамента – „Винкристин“ и „Онкаспар“, които са използвани за лечението на дъщеричката й, но не са в списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. Това съобщи самата Надя Мирчева пред Нова телевизия.

По думите й, средствата трябва да бъдат платени от дарителската сметка на Мими, в която се събираха пари за лечението й в Германия.

Малката Мими е родена със Синдром на Даун, а през 2017 г. се разболява от левкемия. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца зловещото заболяване се завръща. През април момиченцето е прието в ИСУЛ.

Въпреки усилията на лекарите, състоянието на Мими постоянно се влошава, като се наложи детето да бъде поставено на командно дишане заради усложнения със сърцето и белите й дробове. На 19 юни Мими издъхна, а на 24 юни десетки близки и приятели я изпратиха в последния й път.

Според почернената майка, трябва да има промяна в регламентацията на лечението на деца в такава ситуация, а родителите им да бъдат до тях в болницата.

„След като получих вчера второто писмо, попитах точно това – защо трябва родителите на толкова болни дечица да се заминават с толкова бумащина, а не да са в болницата при тях. Искам обаче да кажа, че в случая не е имало закъснение относно лечението на Мими. Лекарите направиха всичко възможно за нея, въпреки че от НЗОК не пожелаха да приемат документите й за лечение в чужбина. Затова открих дарителска сметка“, категорична бе Надя Мирчева.

След смъртта на момиченцето започнаха взаимни обвинения между институциите за случилото се. След като вината бе хвърлена върху НЗОК, която е забавила с два месеца средствата за лечението на Мими в чужбина, от там заявиха, че забавянето се дължи на закъснели документи на детето, които трябвало да дойдат от ИСУЛ.

От лечебното заведение пък отхвърлиха това твърдение, заявявайки, че не са бавили документи, а момиченцето е лекувано навременно по всички медицински стандарти.

Задължението НЗОК да отпуска средства за лечение на дежа в чужбина дойде в края на март, когато Фондът за лечение на деца в чужбина бе закрит и компетенциите му отидоха при Касата. някои експерти отдават случилото се с Мими на административни проблеми и затруднения след промяната на администрацията, която отговаря за процедурите.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button