You are currently viewing 20 години от 9/11: САЩ си спомня за ужаса на терора

20 години от 9/11: САЩ си спомня за ужаса на терора

Днес се навършват 20 години от организираните от „Ал Кайда“ атентати на 11 септември. Събитието ще се отбележи с мемориални церемонии в Ню Йорк, Пенсилвания и в района на Вашингтон. Близо три хиляди души загинаха при атентатите.

 

В навечерието на годишнината по време на видеообръщение американският президент Джон Байдън почете паметта на загиналите и отбеляза появилите след атентатите героизъм и обединение на нацията.

 

Но Байдън също говори и за появилите се „тъмни сили“ на човешката природа като гняв и страх към мюсюлмани, довели до разединение в страната. За американския президент най-важният урок от атентатите е, че обединението е най-голямата сила.

 

„Обединението не значи да вярваме в едно и също нещо. Трябва да имаме фундаментална вяра един в друг и в тази нация. Ние сме уникални в световната история, защото сме единствената нация, базирана на идеята, че всеки един е създаден равен на другите и отношението към всеки трябва да е справедливо, всеки да е равнопоставен. Това е задачата пред нас“, каза Байдън.

 

Заедно с първата дама американският президентът днес ще е в Ню Йорк и Шанксвил, Пенсилвания.

 

 

 

Според информация от Белия дом от миналата седмица те ще бъдат и в Пентагона, където ще се включат в събитие с участие вицепрезидента Камала Харис и нейния съпруг.

 

В Ню Йорк заедно с президента Байдън на Кота нула ще присъства и бившия президент Барак Обама, при когото Байдън бе вицепрезидент в продължение на два мандата.

 

Атентатите доведоха до най-дългата война на Съединените щати, която приключи неотдавна със сцени на хаос и отчаяние. Официално Вашингтон посочва, че първопричината за войната – намирането на организаторите на атентатите, е била отстранена и оставането в Афганистан не е било оправдано. Но в обществото се задават въпроси дали изтеглянето не е било прибързано.

 

Съединените щати отбелязват годишнина от кървавия атентат, отнел живота на близо 3000 души. Във фаталния ден сърцето на Америка беше атакувано от два самолета, които се врязаха в кулите близнаци в Ню Йорк, а трети – в сградата на Военното министерство.

 

Този трагичен и безпощаден атентат не само бележи съдбите на стотици хиляди хора, но и преобръща завинаги политическия, икономическия и психологическия световен ред.

 

Терористичният акт на „Ал Кайда“, макар и признат официално от Бин Ладен през 2004 година, взима 2977 жертви, без 19-те терористи: 246 от четирите самолета (няма оцелели), 2606 в Кулите близнаци в Ню Йорк и сред руините и 125 в Пентагона.

 

Около 6000 хиляди са само ранените.

 

Други 24 души са обявени за изчезнали, а и до днес стотици тела не са идентифицирани. Сред загиналите са граждани, пожарникари, полицаи, военни, като има представители на повече от 90 държави.

 

Националният институт по стандарти и технологии на САЩ установява, че по време на атаките в Световния търговски център се намират около 17 400 души, сред които и българи. Голяма част от хората, които се намират под зоната на удара, са евакуирани безопасно извън сградите. Освен тях са евакуирани и 18 души от зоната на удара в Южната кула.

 

Около 600 души загиват на място след сблъсъка със самолета. В Северната кула загиват 1366 души. Стотици умират и при срутването на кулите.

 

Поне 200 души скачат от горящите сгради и намират смъртта си на улиците или по покривите на съседните сгради. Някои от хората в двете кули успяват да се изкачат до покрива с надеждата, че ще бъдат спасени от хеликоптер, но вратите към покрива се оказват заключени.

 

411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК