ЛюбопитноПоследни новини

20 години Владимир Путин на власт – преди и сега

Вече 20 години Владимир Путин е начело на властта. На днешния ден през 1999-а година бившият директор на Федералната служба за сигурност е назначен за премиер на Русия.

Ето и неговата история.

Владимир Путин

Владимир Путин е роден в Ленинград (дн. Санкт Петербург). Той е късно дете в семейството – 2 братя са починали през войната. Завършва „Право“ в Ленинградския държавен университет през 1975 г., след което постъпва на работа в Комитета за държавна сигурност (КГБ).

От 1985 г. работи за КГБ в ГДР. След завръщането си в Русия през 1990 г. работи в родния си град като служител в университет, съветник по чуждестранните инвестиции на кмета Анатолий Собчак и заместник-кмет. Официално напуска КГБ след опита за преврат през август 1991 г.

Владимир Путин

След 1996 г. се премества в Москва и заема второстепенни постове в администрацията на Борис Елцин. През 1997 г. става заместник-директор на администрацията на президента. През 1998 г. е назначен за директор на Федералната служба за сигурност на Русия. През март 1999 г. става секретар на Съвета за сигурност на Русия, а през август – министър-председател на Русия.

Владимир Путин

Новият човек в Кремъл извади късмет. Цените на суровините тръгнаха нагоре, а това вля милиарди в руската държавна каса. Путин започна да инвестира в икономиката и да изплаща външните дългове, предприе и поход срещу бедността. С желязна ръка той тури край на войната в Чечения, а гласът на Русия отново отчетливо отекна на международната сцена.

Владимир Путин

Само година по-късно той е избран и за президент и управлява два мандата.

Предава поста на Дмитрий Медведев, а самият той става отново премиер, само за да се завърне отново в Кремъл през 2012-а. Още през първия си мандат  успява да обедини страната и да подсили икономиката. Но критиките срещу него са безкрайни – от погазване на човешките права и заглушаване на медиите до войната в Украйна и анексирането на Крим.

Все по-ниско е доверието на руския народ към неговия президент. Това се дължи както на нарушаването на човешките права в страната, така и на влошаващата се икономическа ситуация в Руската федерация. А причина за второто са международните санкции наложени след анексирането на Крим.

Владимир Путин

Тази икономическа обстановка принуди Путин да проведе и непопулярна пенсионна реформа, включваща драстично увеличаване на възрастта за пенсиониране в страната.

Освен това Русия все по-често е арена на ожесточени опозиционни протести, съпътствани с полицейско насилие. 

Владимир Путин

Отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал през март миналата година доведе до огромно дипломатическо напрежение не само между Лондон и Москва, но и в цял свят. Макар Кремъл да отрича отговорност за нападението, разследването на британските служби сочи друго. 

Владимир Путин

Личността и историята на Владимир Путин е обгърната в конспирации, които няма да бъдат разрешени нито днес, нито когато и да било. Едно обаче е сигурно – той е готов на всичко, за да постигне целите си.

Отмениха доживотната присъда на убиеца на „детето в куфара“

За още интересни статии ни последвайте във Facebook

Може да погледнете и категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button