BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

20,000 войници от Русия са загинали в опит да превземат Бахмут според САЩ

Разузнавателните служби на САЩ заявиха, че около 20,000 руски военни са загинали, а над 80,000 са ранени през последните 5 месеца от войната в Украйна. 

Повечето от тях са загинали по време на боевете около Бахмут, където се води ожесточена битка за превземането на града с украинските войски. Според Белия дом опитите на Русия да превземе града са претърпяли провал и пречат на всякакъв вид нападение през Донбас.

“Опитите на Русия да напада Донбас, предимно през Бахмут, се провалиха. Русия не успя да превземе никаква стратегическо значима територия”, заяви Джон Кърби, говорител на Съвета по сигурност в Белия дом

Според оценката на Кърби, жертвите са значително повече дори от първите дни на войната в Украйна при масовата офанзива на Русия. Ако цифрите са верни, това би било бройка над тази дори и от някои от военните кампании по време на втората световна война.

През ноември САЩ обяви, че са изчислили 100,000 жертви от руската армия през първите 8 месеца от войната.

Кърби добави, че около половината от жертвите са от частната руска армия “Вагнер”, които според него са били изпратени на фронта без качествено обучение или адекватно водачество. Армията се състои предимно от затворници, на които се обещава амнистия ако оцелеят 6 месеца на фронта.

“Вагнер”, воден от Евгений Пригожин, все още се бие за Бахмут. Украинците контролират малка част от града, но благодарение на един от пътищата извън града, който позволява провизии и подкрепа към тях, те все още могат да контраатакуват руските позиции. 

Според президентът на Украйна Володимир Зеленски, контролът над Бахмут е особено важен за войната, тъй-като загубата на града ще постави напрежение върху него да преговаря за мир с Русия. Въпреки това, украинската страна и САЩ са се обединили около мнението, че самият град не е стратегически важен и руската армия е изхабила мунициите и военните си сили в битката.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски: Драги войни, основните битки за освобождение на Украйна от руското робство идват съвсем скоро

Подобни статии

Back to top button