БългарияНа Фокус

2019 г. за отбраната – пробив по три мащабни проекта

“За Министерството на отбраната годината бе много натоварена, но в същото време и много ползотворна. И трите проекта – за самолетите, за корабите и за бронираната машина, се решаваха тази година.”

 

Това каза в интервю за в. “Труд” виепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, резюмирайки постигнатото от ведомството му през годината.

 

“Договорът за самолетите вече е сключен, подадени са оферти от 2 фирми за строителството на двата многофункционални патрулни кораба, които ще се строят в България, има и 2 оферти за изграждането на новата бронирана машина за пехотата.

 

Това са три проекта, които никога в историята на българската армия в последните над 30 години, не са се движили едновременно.

 

Доволен съм, че сключихме договор за покупката на 8 нови изтребители Ф-16 блок 70, също така че синхронизирахме другите два проекта и има подадени оферти. Сега работят комисиите на флота и на сухопътните войски и след Нова година ще бъдат обявени резултатите.

 

Ако е рекъл Господ и офертите са в рамките на гласуваните проекти от Народното събрание, ще се престъпи към преговори и излъчване на победител. Тази година завършихме и договора за ремонт на самолетите МиГ-29, както и на Су-25. От предприятие на Министерство на отбраната излязоха два ремонтирани хеликоптера Ми-17 и един Ми-24″, каза още министърът.

 

По думите му страната ни ще закупи и два миночистача са сумата от 2 млн. евро. 

 

Министърът поясни и, че се мисли по какъв начин да се върнат някои от спеиалните придобивки на военнослужещите:

 

“Това, което е задача за следващата година, е решаване на жилищните проблеми. Министерството на отбраната има много имоти с отпаднала необходимост, които вместо да бъдат продавани или подарявани на общини, а те да продават и да печелят пари от тази работа, могат там, където има жилищни нужни, да се реагира. При нас има система и се знае колко са картотекираните за жилища.

 

Тази година сме ремонтирали 150 жилища, които с години наред стояха без ремонт и незаети. Повечето са в София и са дадени на работещи хора в армията. Моята идея е част от тези имоти на територията на София, Пловдив, Варна и Бургас, както и на градовете, в които има гарнизони, т.е. има военнослужещи, да бъдат обявени конкурси и да бъдат дадени срещу отстъпено право на строеж, т.е. да получаваме построени жилища, защото ние нямаме собствен ресурс да строим или купуваме жилища.

 

Ако купиш, можеш да купиш между 20 и 50, но те не стигат, защото само в София картотекираните са 2000 души. Затова на базата на тези празни имоти, на които плащаме данъци и даваме пари за охрана, се разработва програмата, която е почти готова.

 

Така имотът се дава – обявява се по Закона за обществените поръчки и този, който даде най-добри условия с обезщетение в недвижима собственост под формата на апартаменти, или имоти, в които могат да бъдат построени и детски градини, печели. За да могат военнослужещите, които живеят в един блок сутрин да тръгват, да оставят детето на партерния етаж, където ще е детската градина, след това да отиват на работа, а вечер да го приберат”, каза Каракачанов.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button