БългарияПоследни новини

2020 г. създаде 151 нови милионери у нас

„151 души са новите милионери у нас, като по-голямата част са от последното тримесечие на 2020 г.“, заяви в ефира на bTV финансовият консултант Стойне Василев.

 

По думите му се запазва тенденцията по цял свят по време на криза богатите да забогатяват още повече, а бедните да обедняват.

 

„Тук става въпрос за милионери с депозити в търговските банки в България, със сигурност има и други, чийто пари са вложени в имоти, бизнес и т.н. Към края на 2020 г. общият брой на милионерите у нас е 1180 души“, каза още Василев.

 

„Тук говорим за пари на светло. Това са хора, които са направили по-големи депозити на физически лица и са продали други активи по време на пандемията“, уточни финансистът.

 

Между тези милионери се разделят общо 3 милиарда лева, като средно на човек се падат по 2 567 000 лева.

 

Най-богатите в света

 

На първо място по богатство остава основателят на „Амазон“ Джеф Безос със 185,6 млрд. долара, следван от Илън Мъск, чието богатство бележи най-висок ръст през пандемичната 2020 г.

 

Бернар Арно е на трета позиция със 158,1 млрд. долара, а основателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс е на четвърто място със 122,9 млрд. долара. Петото място е за Марк Зукърбър с 95,3 млрд. долара.

 

Най-богатият българин в света е Владимир Тенев, който има над 1 млрд. долара нетно богатство.

 

Богатството на Илън Мъск се е увеличило със 160 млрд. само за една година. Причината – най-големите му инвестиции са в компанията „Тесла“, която бележи ръст от 700% в акциите.

 

Най-богатите хора в света са „заработили“ допълнителни 450 млрд. долара по време на пандемията. Освен „Тесла“, висок ръст бележат социалните мрежи, технологичните компании, ИТ сектора, както и тези, които не са засегнати от пандемията, като онлайн търговията например.

 

На този фон само в Съединените щати общо 73 млн. американци са загубили работата си, а 100 000 малки бизнеси са обявили банкрут.

 

По думите на Василев депозитите по време на пандемия се увеличават, с изключение на тези до 1000 лева.

 

„Миналата година сме спестили повече от 5 млрд. лева, което е рекорд. Най-голямо е увеличението в депозитите между 10 и 20 хиляди лева“, уточни Василев.

 

За малките депозити до 1000 лева той коментира, че при тях се бележи спад, тъй като повечето хора ги използват за покриване на текущи нужди по време на пандемията. Той посъветва зрителите да започнат да спестяват отново.

 

Здрав 30-годишен мъж е сред жертвите на COVID-19 за изминалото денонощие у нас

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button