24-ти протест: Шествие пред дома на Борисов в Банкя, нова провокация и нов арест (ВИДЕО)

24-ти протест: Шествие пред дома на Борисов в Банкя, нова провокация и нов арест (ВИДЕО)

24-ти ден на протести срещу управляващите и главния прокруор. Отново много хора се събраха в центъра на София, остават и блокадите на „Орлов мост“ и „Цар Освободител“.

 

Протестиращите традиционно започнаха да се събират пред Президентството в 19 часа. Техните искания остават същите – оставка на правителството и главния прокурор. Под прозорците на властта също е организиран палатков лагер, а протестиращите са категорични, че ще останат, докато не бъдат постигнати техните искания.

 

 

 

Тази вечер майките на деца с увреждания от инициативата „Системата ни убива“ се отправиха на автошествие към Банкя, за да преминат около дома на ремиера Бойко Борисов.

 

Към 19,30 часа участниците в акцията стигнаха с възгласи „Оставка!“ до крайната си цел, където бяха посрещнати от полицаи.

 

Пред къщата на министър-председателя бяха оставени цветя и черни найлонови чували, на които пише „Оставка“.

 

По-рано от „Системата ни убива“ заявиха, че са заплашвани от младежката организация на ГЕРБ, че ще бъдат възпрепятствани да стигнат до къщата на премиера в Банкя.

 

„Отново да си покажем, че ние сме тук, ако сме невидими за г-н Борисов от 1 март, пак да го подсетим, че сме тук, не сме се отказали“, заяви една от протестиращите, която не вярва, че ще намери премиера в Банкя:

 

„Това е едно послание към него. Не знам някой от протестиращите да го е намерил. Оставка искаме за това правителство. Имаме заплахи от младежкия ГЕРБ, които щели да слагат пирони и стъкла, да ни пукат (гумите на – б.р.) колите, за да не притесняваме техния премиер. Затова единствено с полицията сме съгласували нашия маршрут, но явно те го знаят“.

 

Тя допълни, че имена не са известни, но заплашващите са се представили, че са от младежката организация на ГЕРБ.

 

Идеята на майките бе да изпратят послание до министър-председателя, в което е цитиран стих от Христо Смирненски „Два свята, единият е излишен!“.

 

След продължилата около част демонстрация те тръгнаха обратно към т.нар Триъгълник на властта, където, както обикновено, се е разположила основната група протестиращи.

 

Там водещите фигури от „Отровното трио“  са направили и „Кодекс на блокадите“. Според него е недопустимо и неприемливо употребата на алкохол, наркотични вещества и агресия по време на протестите.

 

НОВА ПРОВОКАЦИЯ И НОВ АРЕСТ

 

 

И тази вечер демонстацията не мина без ескалация на напрежението. Източници на Bulletin.bg съобщават, че сред демонстрантите се е появил провокатор. Полицията обаче се е намерила и той вече е арестуван.

 

Очаквайте подробности!

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК