3-месечно българче с рядко заболяване – не диша докато спи. Транспортираха го спешно във Франция
снимка: Министерство на отбраната

3-месечно българче с рядко заболяване – не диша докато спи. Транспортираха го спешно във Франция

3-месечно бебе беше транспортирано до болница във френската столица Париж с военния самолет „Спартан“. То е родено с рядкото генетично заболяване „Вроден хиповентилационен синдром“, който се отличава с дихателни проблеми по време на сън – когато детето напълно спира да диша, съобщиха от Майчин дом.

 

Момиченцето бе качено в самолета в кувьоз с апаратура за непрекъсната дихателна вентилация и бе придружено от лекарски екип. До транспортирането във френската болница „Робер Дебре“ и техния специализиран Институт за контрол на дишането се стига след становище на експертна комисия от „Майчин дом“, която разглежда случая и определя необходимостта от лечение в чужбина.

 

В Париж родителите на бебето ще преминат специален курс на обучение как да бъде обслужвани специфичните потребности на новороденото и да се използва неинвазивна техника и апаратура за поддържане на дишането.

 

Екипът на Интензивното отделение на Клиника по Неонатология, който придружава 3-месечното момиче, включва д-р Анета Попиванова и акушер Камелия Спасова, като цялата операция по организацията и обезпечаването с медицинската апаратура за транспорт е ръководена от проф. д-р Боряна Слънчева.

 

По думите на изпълнителния директор проф. д-р Иван Костов сложната медицинска акция между СБАЛАГ „Майчин дом“, Министерство на здравеопазването, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи ще завърши успешно след около месец, когато момиченцето се прибере благополучно в България.

 

Специфичната транспортна акция е първата с такъв мащаб в условия на пандемия, реализирана с екип на най-голямата и най-старата акушеро-гинекологична болница в България „Майчин дом“. Проф. д-р Костов подчертава сложността на координацията и изказва благодарността си за активната подкрепа и съвместните усилия на трите министерства.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК