ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

3 супер храни, които често забравяме

Всички понякога решаваме, че е време да ядем по-здравословни храни. Но какво означава това? Да приемаме хранителни добавки? Разбира се, те са популярни, но нужно ли е да заменяме съществуващите плодове, зеленчуци и билки с тях?

Истината е, че на пазара има огромен брой супер храни, за които често забравяме и които са от огромна полза за здравето.

Земна ябълка

Земна ябълка

Земната ябълка е есенен плод, но и сега може да се намери по магазините. Наричана още “гулия”, тя може да се готви по различни начини или дори да се яде сурова.  Най-важната є съставка сред изобилието от витамини и соли, е инулинът. Това е уникален природен полизахарид, който в земната ябълка действа като пребиотик. С богатството си от фибри стимулира растежа на полезните бактерии в чревната флора.

Спомага за усвояване на калция в организма, намалява триглицеридите и лошия холестерол, стимулира борбата на организма с възпаленията. По съдържание на желязо земната ябълка превъзхожда моркова, картофите, ряпата и цвеклото. Съдържа още незаменими киселини, каротин, калий, калций, манган, фосфор, цинк силиций, магнезий, натрий, флуор, хром и други минерали. Този букет от минерали подпомага прекрасно имунната система.

Глог

Глог

Защо е необходимо да приемаме мента-глог-валериан когато глог има навсякъде, може да се купи лесно и да се изсуши и държи дълго време?

С глог може да се направи чай, който помага в лечението на различни заболявания на сърдечно-съдовата система, включително ангина пекторис, функционални сърдечни разстройства, аритмии, ранни прояви на циркулаторна недостатъчност в напреднала възраст, нарушено кръвообращение.

Райска ябълка 

Райска ябълка

Райска ябълка вече може да се намери в почти всеки голям супермаркет. Тя е особено полезна за сърцето и кръвоносните съдове и регулира кръвното налягане със своето високо съдържание на желязо и витамини А, В и С. Райската ябълка се препоръчва и на хора, които страдат от заболявания на щитовидната жлеза, защото съдържа добро количество йод. В древността със сок от райска ябълка са лекували настинки и анемия. И още една ценна съставка на райската ябълка наред с фруктозата, органичните киселини и минералите – това е пектинът. А огненият є цвят се дължи на бетакаротина, който защитава здравето на кожата и очите.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Показват екзотични яйца от цял свят в Зоопарк Бургас

Подобни статии

Back to top button