Последни новиниСвят

300 млн. души излязоха в Бразилия срещу пенсионната реформа

Обща стачка се проведе в Бразилия срещу пенсионната реформа вчера – деня, в който бе открит футболният турнир Копа Америка, на който страната е домакин, предаде Франс прес.

Местни медии съобщиха за демонстрации в близо 200 града във всичките 27 бразилски щата. По данни на синдикатите са стачкували 45 милиона души в 300 града.

В резултат на общата стачка в Бразилия бяха блокирани пътища и се стигна до смущения в транспорта.

300 милиона души са участвали в стачката, според синдикатите. На места се стигна до напрежение и сблъсъци с полицията. В Рио де Жанейро полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите.

Повечето демонстрации протекоха спокойно. 14 човека обаче бяха задържани за нарушаване на обществения ред в мегаполиса Сао Пауло.

Снощи местно време в най-многолюдния бразилски град се игра мачът на откриването на футболния турнир Копа Америка, в който домакините от Бразилия победиха Боливия с 3:0.

Това е първата стачка от такъв мащаб в Бразилия, откакто десният президент Жаир Болсонаро встъпи в длъжност в началото на тази година.

Администрацията на Болсонаро иска да повиши възрастта за пенсиониране до 65 години за мъжете и до 62 години за жените, както и да увеличи вноските.

Пенсионната реформа е ключова част от либералната икономическа политика на екипа на Болсонаро.

„Тази реформа ще направи така, че да се работи по 40 години в страна с висока безработица и където хората нямат никаква сигурност за работните си места. Това е абсурд, тя трябва да бъде отменена, казваме не на пенсионната реформа“, казва Флавия, която е учителка.

Министърът на икономиката Пауло Гедес предупреди, че ще се стигне до катастрофа, ако не бъде реформирана системата, дефицитът в която е достигнал 83 милиарда евро (5,5 процента от брутния вътрешен продукт) в края на миналата година, при това на фона на застаряването на населението.

Ако таз  новина ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button