38-годишен мъж е най-младата жертва на COVID-19 у нас, починали са още двама

38-годишен мъж е най-младата жертва на COVID-19 у нас, починали са още двама

Мъж на 38 години, който е починал в „Пирогов“ през последното денонощие е най-младата жертва на коронавируса у нас. Това стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Мъжът не е имал придружаващи заболявания, но е постъпил с много тежка двустранна пневмония.

 

Починали са още двама души в следствие на инфекцията  жена в Хисаря на 68 години, мъж на 58 години в Хасково. Общо 17 мъже и 14 жени са починали – 31 души. 

 

Потвърдените случаи на коронавирус в България са 676, от които в болница са настанени 230 души. 36 от тях са в интензивни отделения. Няма нови заразени сред медицинския персонал, съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

 

Най-голямото струпване на болни има в София – 401 случая, 134 са в болница, 27 са интубирани. Следващият град по брой болни е Пловдив – 16, от които 4 са интубирани.

 

Също така продължава кампанията с тестване в Банско. Излекуваните са 71 – общо 47 мъже и 24 жени, средната им възраст е 48 години.

 

Увеличението е с 1% спрямо вчера. За вчера броят на установените случаи е 7, от тях в болници са 6. Няма нови области. В София има 4 нови случая, от които двама в „Пирогов“, един в „Токуда“ и един амбулаторен, Стара Загора – двама, Пазарджик – един.

 

Той добави, че вече у нас разполагаме 15 000 дози лекарства за лечение на коронавирус, както и 7500 еднократни дози хролохин фосфат.

 

„Две фирми са направили много сериозна сделка с Обединените арабски емирства. Става въпроса за размяна на 32 тона храни с ОАЕ, срещу което сме получили 15 тона медицински консумативи. Транспортът е поет от фирмите, а държавата не е платила нищо. Тази помощ е голяма, защото става въпрос за предпазни средства – маски, ръкавици и облекла“, каза още Мутафчйски.

 

Относно призива на Волен Сидеров всички да излязат на Великден и да отидат на църква, а да не слушат ген. Мутафчийски, шефът на Щаба разкри, че не е запознат с тези думи.

 

По отношение на даването на причастие с една и съща лъжичка в църквите ген. Мутафчийски посочи, че няма да коментира какво се случва в самата църква и как се случват обредите и отново апелира да не се посещават храмовете.

 

За тест, за който се твърди, че е разработен от българин в САЩ ген. Мутафчийски обясни, че той не е PCR тест, а измерва температурата на издишания въздух. Това не е лабораторен тест, допълни той.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК