You are currently viewing 42 деца под карантина в Стара Загора заради заразен съученик

42 деца под карантина в Стара Загора заради заразен съученик

42-ма ученици от Езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора са поставени под карантина от днес, след като вчера единайсетокласник от гимназията е дал положителна проба за коронавирус.

 

Ученикът е в добро здравословно състояние няма и не е имал никакви симптоми. Семейството му е пожелало да се тества, благодарение, на което е станало ясно, че е носител на вируса, обясни пред БНР директорът на старозагорската гимназия Теодора Николова.

 

„Факт е, че той вече е бил на училище през целия ден и в контакт с целия си клас“, посочи Николова.

 

За 14 дни под карантина от днес е целият клас плюс 16 деца, контактни в смесените профилирани часове.

 

„Очакваме РЗИ и съответните органи да връчат документите на семействата. Късно снощи сме предупредили. В такъв случай училището организира обучение в електронна среда от разстояние“, заяви директорът на старозагорската гимназия.

 

Веднага са взети мерки за дезинфекция. Останалите класове ще учат нормално. Учителите няма да бъдат поставени под карантина.

 

Вчера стана ясно, че 8 учители са заразени с коронавирус в столичното 55-о СУ „Петко Каравелов“. Тествани са всички от персонала на учебното заведение, чакат се резултатите. 

 

В началото на месеца в училището е имало учител със симптоми, но въпреки това годината е стартирала нормално. Никой от сега установените инфектирани няма симптоми на заболяването.

 

В Математическата гимназия в Русе още на втория учебен ден се наложи да се карантинира цяла паралелка заради 16-годишен ученик, който даде положителен тест за коронавирус.

 

Под карантина е и ученичка от девети клас, която е била контактна с момчето. Нейният клас засега не е под карантина. Директорката на гимназията Галина Бобева обясни, че след тържественото откриване на учебната година, след прибиране в къщи, един от учениците се е почуствал неразположен и е дал положителна проба за коронавирус.

 

„Още вчера сутринта от РЗИ получихме предписание и бяха карантинирани всички ученици от неговата паралелка“, обясни Бобева.

 

По думите й паралелката преминава на обучение в електронна среда, а всички останали продължават по алгоритъма с присъствената форма, при спазване на всички противоепидемични мерки. Класният ръководител на този клас е дал отрицателна проба на теста за коронавирус, на другите учители не се налага тестване.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК