БългарияПоследни новини

48 години от голямата загуба на Гунди и Котков

На 30 юни 1971-а в тежка катастрофа загиват две големи фигури от Левски и националния тим на България – Георги Аспарухов – Гунди и Никола Котков. Автомобилът им се забива в камион край Витиня.

Кончината им безспорно е сред най-мрачните събития в родния спорт, може би и най-мрачното. Събитията от 30 юни 1971 г., както и в дните след трагедията, остават като символен момент в историята.

Ужасяващата новина потапя в скръб страната, не само футболните фенове, както и не само тези на Левски. Все пак говорим за време, в което високо се е ценяло майстоството на терена, независимо с какъв цвят на екипа го показваш.

Стотици хиляди, според някои над половин милион, се стичат на поклонението. Нещо немислимо за онези времена.

Улиците на столицата се препълват от хора, излезли да си вземат последно сбогом с двама герои, донесли толкова радост на любителите на футбола.

Онзи „черен“ юнски ден и катастрофата край Витиня придадоха на Гунди митичния и величествен образ, който виждаме днес ние, които никога не сме имали удоволствието да го гледаме.

Безспорно фигура №1 в историята на Левски, икона за всеки „син“ фен.

Уважаван и от привържениците на другите отбори. Той продължава да е една от най-ярките спортни личности, раждали се у нас. Съвременниците му пък без капка колебание го определят за номер едно в играта.

Тогавашното положение в България го спира за международна сцена, където Аспарухов вероятно щеше да продължи да удивлява. Катастрофата край Витиня пък го спира от още много голове и трофеи по родните терени.

Той обаче винаги ще остане в спомените на всички млад, неопетнен и в разцвета на силите си. Джентълменът, който печелеше овациите на всеки стадион в страната. Играчът, който на онзи злощастен 30-ти юни съдбата откъсна от стотиците му хиляди фенове.

Никола Котков, легенда на Локомотив (Сф), преди да се събере с Гунди в Левски, също остава символ след ужаса от 30 юни 1971 г.

Национален футболист, популярен в цялата страна и приеман от всички без значение на цвят и пристрастия. Усмихнат, лъчезарен и страхотен добряк, Котков е нареден на стената на славата на родния спорт и преди трагедията на днешния ден преди 48 години.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button