ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

5 любопитни факта за българската роза и розовото масло

Българската роза и розовото масло са символ на държавата. В края на май наближава времето за розобер, но днес освен повод за традиционните празненства има и какво да научим.
За да си припомним защо розовото масло е сред най-важните културни символи на България сме приготвили 5 от най-интересните факти за розовото масло:

1. Розата в България е била пренесена от Александър Македонски. Счита се, че е възможно неговите войници да са пренесли розата по нашите земи по време на своите походи. Писмени източници свидетелстват, че розата е имала роля в живота на траките.

розово масло
Българската роза сорт „Дамасцена“

2. Производство за розово масло в България има още от 1820 година. Тогава Дончо Папазоглу създава първата фабрика за розово масло. Заедно със своите синове той започва да изнася розовото масло на международните пазари и започва индустрията у нас. След освобождението той е избран за кмет на Казанлък.

Българки по време на „Фестивала на розата“ в Казанлък

3. Прототипът литературния герой Бай Ганьо е бил търговец на розово масло – Ганьо Сомов. Алеко Константинов се е срещнал с него на изложение в Чикаго, където Ганьо е пазил един от щандовете на казанлъшки розопроизводители. Сомов не разбирал какво се говори около него, защото не знаел английски, но провел дълъг разговор с Алеко, от който се родил образът на Бай Ганьо.

 

4. Всяка година у нас се произвеждат около 2 тона розово масло. България е световен лидер в производството му, въпреки конкуренция от страна на Турция. При цена от около 6500 евро на килограм, стойността на ежегодното производство е около 13 милиона евро. Производители през последните години се притесняват, че липсва пазар за маслото и голяма част от розовото масло не се продава. То се съхранява в банкови трезори, за да се поддържа постоянно ниво на влажност.

Розово масло

5. Розоберът започа на ръка, още по изгрев, защото съдържанието на маслото е най-високо именно тогава. Той трябва да приключи до обяд, преди да се изпари росата от цветовете. Така може от 3500 кг розов цвят да се получи 1 кг розово масло.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Нов ден, нов късмет от съдбата за всяка зодия

Подобни статии

Back to top button