ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

5 рецепти с нахут

Нахутът, който е стана популярен у нас едва преди десетина години, се отглежда в арабските страни от хилядолетия. Десетки ястия с нахут могат да опитат хората, които пътуват до тези земи. И ще останат очаровани от нахута – той е лесно смилаем, въпреки че е от рода на бобовите растения и съдържа олигозахариди и неразтворими фибри, които здравият стомах приема като благо, а не съвсем здравият – като предизвикателство. Олигозахаридите подпомагат растежа на полезните пробиотични бактерии в червата. 

Защо нахут? Защото съдържа много белтъчини, така необходими на хората, които се хранят само с растителни храни или постят преди Коледа. Защото съдържа букет от витамини от групата В, толкова важни за нашия имунитет. Защото холинът, който се намира в нахута, подобрява когнитивните функции, включително паметта и концентрацията. Защото съдържа калий и калций, които укрепват сърцето и костите. Защото съдържа изофлавони, които се борят с възпаленията в тялото, защото съдържа цинк, толкова важен за здравето на черния дроб и имунитета ни. 

Защото е вкусен! 

Ето няколко рецепти с нахут:

  1. Класическият хумус! Можете да използвате нахут от консерва. Удивителното при нахута е, че при консервирането той запазва по-голяма част от полезните вещества и витамини за разлика от другите бобови растения. В блендера трябва да направите пропорцията нахут – сусамов тахан -лимонов сок – вода. За да стане мек и кремообразен, добре е нахутът да е една чаша, таханът – половин, пресният лимонов сок – четвърт чаша. А водата да се прибавя по малко, за да се постигне идеалната консистенция. Най- напред в блендера се слагат таханът, лимоновия сок, няколко супени лъжици вода, смачкани скилидки чесън, подправките. Обичайно се слага кимион, но може и меко мадраско къри, малко лют пипер, самардала. След като се блендират, се слага отцеденият от консервата нахут. Хумусът се сервира в малки чинийки и се полива леко със зехтин екстра върджин  и се овкусява с подправки, например червен пипер.  Може да използвате и пресен нахут, който трябва да накиснете от вечерта във вода с лъжичка сода, а на другия ден да измиете и обелите от люспите.
  2. Фалафели – нахутени кюфтета. Трябват ви:  нахут – 250 г, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, подправки – кориандър, кимион, сол, черен пипер, индийско орехче…Нахутът също трябва да е от консерва или песен, но накиснат и обелен. Блендирате сместа заедно с подправките и малко вода, като не забравяте да  добавите и пакетче бакпулвер, за да станат по- пухкави кюфтетата. Изпечете ги на хартия за печене във фурната.
  3. Зеленчуци с нахут на фурна. Нарежете на едро зеленчуците, с които разполагате – глава лук на четири, пащърнак на едри парчета, земна ябълка, моркови и целина на едри парчета, гъби, парчета тиква, цвекло, както и картофи, също на едри парчета. Наръсете с малко зехтин, морска сол и подправки – чубрица, самардала, мадраско къри, кимион – каквото обичате. Разбъркайте зеленчуците с ръце, за да поемат зехтина и подправките. На дъното на тавичката налейте половин сантиметър вода. Печете ги във фурната на бавен огън, а 15 минути преди да са готови, добавете нахута, който е сварен и отцеден. Поръсете с пресни подправки – магданоз, кориандър, копъ
  4. Нахутени палачинки. С брашно от нахут, което се продава готово, можете да направите палачинки. Тъй като брашното е леко горчиво, добавете в сместа за палачинки лъжица мед и малко ванилия. 
  5. Салата с нахут. Нахутът, разбира се, сварен и без люспи, се съчетава добре със зелени салати, авокадо, червени чушки и кориандър. За изненада можете да нарежете в салатата парченца кисела зелена ябълка. 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Ритуал за здраве: ленено семе в мелачката

Подобни статии

Back to top button