50 нови заразени, във Видин 10% от лекарите са заразени, търсят доброволци

50 нови заразени, във Видин 10% от лекарите са заразени, търсят доброволци

50 са новите случаи на заразени с COVID-19 за последното денонощие. От тях в болница са настанени 20. Направените проби за същия период са 859, а общо 45208 или 6458 изследвани на милион души население, ако населението на България е 7 млн. души.

 

Активните области, от които са открити случаите, са 9. Общо 1437 са случаите за България. Активните са 1134. 287 са приетите в болница. 39 – в интензивни отделения. Това съобщи ръководителят Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.

 

6 нови случая на деца, 3 от които – едно на 13 и две на 15 години – са в София. В Пловдив заразените деца са 2 – на 9 и 17 години. Децата не са хоспитализирани, защото нямат клинични оплаквания или те са леки.

 

С 5 нови случая заразеният медицински персонал са 155. Сред новите случаи са двама лекари и медицинска сестра в „Пирогов“, медицинска сестра в Плевен и акушерка във Видин.

 

„Проблемът със заразените във Видин 33-ма медици, което е почти 10% от персонала на видинската болница, може да доведе до проблем за обслужване на населението. Има две отделения, които са в сериозен проблем – неврологията и кардиологията, и пациентите там се насочват към Лом.

 

Вчера Ананиев изпрати писма до околните болници за набиране на доброволци за обслужване на болницата във Видин“, каза ген. Мутафчийски.

 

Излекуваните са с 21 повече за денонощието и вече стават 243 или 17% от всички заразени, допълни Мутафчийски. От ВМА – София са 2 пациенти. В Сливен – 6, Видин – 2. По данни на РЗИ са излекувани 11, чиято карантина е изтекла.

 

Починали са 3-ма души през изминалото денонощие и общият им брой вече е 61. Те са 60-годишна жена от ВМА – Сливен с хронична сърдечна недостатъчност и исхемична болест на сърцето; жена на 58, настанена в „Пирогов“ с артериална хипертония и 70-годишен мъж със сърдечна недостатъчност в Пловив, който е от фамилиите в Брестовица.

 

Мисли се за мерки в дългосрочен план,заяви Мутафчийски.

 

„Обсъждат се още мерки с хоризонт септември-октомври-ноември в абсолютно всички сфери, които сега за замрели, но това е нещо, което ще се обяви от правителството, не от нас“.

 

За първи май все още обмисляме мерките, но това, което в момента съществува като КПП-та, няма основания да се премахват.

 

Доц. Кунчев коментира и ситуацията с дома в в село Гара Орешец.

 

„Там има 8 положителни възрастни, от които 2-ма хоспитализирани, а от персонала, който е общо 16 души, 3-ма са заразени. Домът е под управата на община Димово, а МТСП днес ще изпрати хора на място, за да се види дали има нужда от допълнителен персонал.

 

Там има известно неразбиране от страна на кмета, който вчера по всички телевизии обясни, как хората трябвало да бъдат настанени в болници. Няма нужда положителни, но не болни хора, да бъдат настанени в лечебно заведение.

 

Според личния лекар на хората никой от тях не се нуждае от болнично лечение, затова няма и да бъдат настанявани към момента“, заяви той.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК