Последни новиниСвят

500 от близо 1400-те задържани в Москва остават в ареста

Руската полиция е арестувала 1373 души, излезли вчера на демонстрация в Москва с искане за свободни местни избори.

Това са данни на неправителствената организация „ОВД-Инфо“, според която това е най-големият брой арести от протестното движение през 2012 г. срещу завръщането в Кремъл на Владимир Путин, предадоха Франс прес и БТА.

По официални данни на полицията в Москва в демонстрацията са участвали около 3500 души, от които около 700 професионални журналисти и блогъри. Тя съобщи вчера за 1074 ареста за различни провинения.

В ареста остават повече от 500 души. Полицията е извършила и обиски в телевизионния канал „Дожд“, който предаваше на живо протеста.

Опозицията протестира срещу недопускането на независими кандидати до местните избори на 8 септември, които се очертава да бъдат трудни за подкрепящите властта кандидати в контекста на социално недоволство.

Журналисти от АФП съобщават за извършени насилствено арести и за много демонстранти с травми по главата.

„Задържанията, непропорционалната употреба на сила срещу мирни демонстранти. . . е посегателство срещу основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране“, заяви говорителка на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Демонстрантите настояват за честни избори. Те носеха плакати с надпис „Имам право на свой кандидат“ и скандираше обидни лозунги срещу президента Владимир Путин.

Въпреки насилието, независимият кандидат за местния парламент на руската столица Иля Яшин, на когото е отказана регистрация за вота, обяви нова протестна акция през следващата седмица.

Протестите започнаха на 14 юли след като местните власти забраниха на няколко опозиционни кандидати да се регистрират за изборите, тъй като не били събрали достатъчно действителни подписи в своя подкрепа – обвинение, което опозицията категорично отрича.

Огромен нефтен разлив от 40 хил. литра в Чили

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button