58 са заразените в завода в Смолян, той продължава да работи

58 са заразените в завода в Смолян, той продължава да работи

Според последната официална информация, в завода за авточасти в Смолян са регистрирани 58 положителни проби на коронавирус. Те излязоха след масово тестване, инициирано от работодателя в петък. Тествани бяха 377 работници.

 

Кметът на Смолян Николай Мелемов потвърди в Сутрешния блок на БНТ, че положителните проби от вчерашния ден са 58, от тях 21 от пробите са на жители на Смолянска община, другите са на съседните Мадан и Рудозем.

 

„Сложно е да се каже откъде е тръгнала заразата, тъй като в предприятието работят хора от много общини и те контактуват със своите семейства, роднини и познати“, каза той.

 

Мелемов посочи, че в Инфекциозното отделение в болницата в Смолян има 12 пациенти, в интензивното няма тежки случаи.

 

„Хората са с положителни проби, но не са болни“, каза още той.

 

По думите му мерките, предприети в града са достатъчни, но трябва да се разчита на самосъзнанието на хората и да се спазва дисциплина.

 

Предприятието ще придлжи да работи и днес, но пти строги мерки за сигурност, съобщи Нова телевизия.

 

Предстои масово тестване на всички служители. Те ще бъдат стимулирани да ходят на работа като им се осигури личен транспорт. След дезинфекция, ще вършат задълженията си в една смяна, ще се хранят в пластмасови кутии и ще избягват струпвания.

 

От Регионалната здравна инспекция смятат, че заразата е тръгнала от автобусите, с които работниците се транспортират до завода.

 

Автобусите са канселирани от всички населени места. Предпазни шлемове, предпазни маски, дезинфекция на работните места, увеличаване на почивките. Столовата ще дава храна само в пластмасови кутийки. Хората влизат от два входа и излизат от няколко изхода, за да се предотврати струпване”, обясни мениджърът на завода Костадин Христов в „Здравей България“.

 

Вече има разпореждане всеки работник, който проявява някаква симптоматика да бъде отстраняван от работа и да бъде изпращан вкъщи. А температурата на служителите се мери при постъпване в смяна, а след това – 2 или 3 пъти по време на работа.

 

От вчера предприятието работи на една смяна от 220 души. Производството е намалено с 50-60%.Според Костадин Христов има служители, които са в паника от разпространението на коронавируса в завода. Част от тях са отказали да отидат на работа.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК