БългарияНа ФокусПоследни новини

Вучич разговаря с Радев в Ниш

Сръбският президент Александър Вучич проведе среща с българския държавен глава Румен Радев в Ниш.

След работната закуска двамата ще посетят газовата връзка между България и Сърбия в Ниш, заедно с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Днес газовата връзка ще бъде въведена в експлоатация и по тръбата ще бъдат пренесени първите количества синьо гориво. Интерконекторът е с капацитет 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор. По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно.

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът започва от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия и определиха изграждането ѝ като важна стъпка за развитието на региона. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

 

Подобни статии

Back to top button