На ФокусСвят

Конгресът гласува за импийчмънт на Тръмп – на ход са републиканците в Сената

Конгресът на САЩ гласува за импийчмънт на държавния глава Доналд Тръмп. Конгресмените приеха и двете обвинения срещу президента – за злоупотреба с власт във връзка с разследването, че Тръмп е оказал натиск на новия украински президент, и за възпрепятстване на работата на конгреса. 

 

Гласуването, което се проведе през нощта българско време, не е изненадващо, тъй като Конгресът е контролиран от Демократите. Заседанието продължи цели 12 часа преди да се премине към гласуване. 

 

В подкрепа на първото обвинение гласуваха 230 конгресмени срещу 197 против, второто също беше подкрепено с мнозинство – 229 срещу 198 гласа.

 

Трима конгресмени не участваха в гласуването. Нито един републиканец не подкрепи процеса по импийчмънт. Междувременно двама демократи гласуваха “против” по първото обвинение и трима по второто.

 

Гласуването в Камарата не е краят на процедурата. За да бъде свален Доналд Тръмп от поста ще трябва да се произнесе и Сенатът, където мнозинство имат републиканците.

 

“Със своите действия днес, демократите на лудата Нанси Пелоси си сложиха вечния знак на срама. Това е позор! Депутатите демократи не вярват, че вие имате правото да си избирате президент. Незаконният партиен импийчмънт е политически самоубийствен поход на Демократическата партия!”, каза Доналд Тръмп.

 

„18 декември е велик ден за Конституцията на Съединените щати. Това обаче е и тъжен ден за Америка, защото безразсъдните действия на президента ни принудиха да прибегнем до членовете за импийчмънт”, заяви Нанси Пелоси – основен инициатор на процедурата по импийчмънт на Тръмп. 

Заплаха от война надвисна отново над Балканите

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button