Последни новиниСвят

Огромни нива на радиация край Москва напомниха за Чернобил

60-кратно превишаване на допустимите нива на радиация близо до Москва стресна жители на руската столица, които бързо си спомниха за най-голямата ядрена катастрофа в историята – аварията в Чернобил.

 

За високите нива на гама лъчи съобщи руският депутат Сергей Власов, който няколко дни следи нивото на специалната измервателна станция в район, където трябва да се построи автомагистрала.

 

 

Информацията за 60-кратното завишаване на радиационния фон бе веднага опровергана от властите в Русия.

 

“Данните за резкия скок на радиационния фон в Москва се дължат на повреда в оборудването за измерване и не отговарят на истината”, съобщи пред руски медии директорът на “Радион”  Алексей Лужецкий.

 

След смяна на оборудването обаче показателите са същите – увеличение 60 пъти на опасното лъчение, пише в профила си опозиционният депутат Власов.

 

 

В публикацията си той поставя под съмнение твърденията на властите и опитите опасно високите нива на радиация на бъдат потулени.

 

Преди минути той публикува нова снимка от същия датчик, който вече не показва плашещтото увеличение на гама-лъчението. Но и този път подозренията му падат върху манипулация от страна на властта.

 

 

 

1,5 млн. лева загарнция за приближен на Божков, заловен у нас

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button