На ФокусСвят

Коронавирусът вече е на Балканите, но не и у нас

Вирусът Covid-19 стигна и Балканите. Вече има първи потвърдени случаи в Гърция и Северна Македония.

 

Румъния потвърди първи случай на коронавирус в страната, предава Ройтерс. Мъж от южния румънски град Горж е дал положителна проба за вируса.

 

„Мъжът е бил в директен контакт с италиански гражданин, който е пътувал до Румъния по-рано този месец”, каза румънският здравен министър Виктор Костаче.

 

“Той е в добро общо състояние и ще бъде трансфериран в инфекциозна болница в Букурещ. Всички членове на неговото семейство са дали отрицателен резултат за вируса”, добави Костаче

 

У НАС КОРОНАВИРУС НЯМА

 

У нас все още няма доказано наличие на коронавирус. Въпреки това все повече хора се приемат под наблюдение в билници в цялата страна. 

 

Във Военно медицинска академия са приети 14 лица със съмнения за коронавирус. Четирима от тях са чужди граждани – японец, египтянин, португалец и италианец.

 

Те са с проявена клинична картина, един от тях е с пневмония, очаква се да излязат резултатите. Това съобщи на редовния брифинг на кризисния щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

 

По отношение на акцията по прибирането на 22 деца от ферма близо да Милано по ученически обмен и четиримата им ръководители Мутафчийски обясни, че те вече са на българска земя и са здрави.

 

„Под строга организация с правителствения самолет децата са прибрани. Те бяха придружени от екип от ВМА и секретаря на кризисния щаб. Той е извършил скрининг на децата, а екипът е снабден с предпазни средства. Няма нито едно дете с температура.

 

При пристигането си те бяха поети от здравните власти и д-р Кунчев, който им е извършил втори скрининг. Беше мобилизиран екип на болница „Света Марина“. До хоспитализация не се стигна, тъй като те са здрави. Дадени са им инструкции как се спазва карантина. Тази мисия завърши успешно“, каза проф. Мутафчийски. „Нямаме нито един потвърден случай на коронавирус. Има 10-15 000 случая, които не са потвърдени“, заключи началникът на ВМА.

 

НАЙ-СЛОЖНА ОСТАВА СИТУАЦИЯТА В ИТАЛИЯ

 

Най-сериозна остава ситуацията в Италия. Заразените вече станаха около 400.

 

В момента коронавирусът се разпространява по-бързо по света, отколкото в Китай, откъдето започна всичко, съобщиава Световната здравна организация.

 

Първи случай на зараза с коронавируса от новия тип беше регистриран в Дания. По данни на местните медии, заболелият се е върнал от почивка в Италия. Мъжът е на домашно лечение под карантина.

 

В Съединените щати, пък, Доналд Тръмп обяви, че заплахата от вируса се преувеличава и рискът за американците остава много нисък.

 

В Естония беше потвърден първият случай на заразяване с новия коронавирус, съобщи днес министърът на социалните грижи Танел Кийк.

 

Заразеният е ирански гражданин с постоянно жителство в Естония, добави министърът.

 

Учениците от Каварна бяха евакуирани от Италия, вече са у нас

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button