БългарияНа Фокус

НОВИ МЕРКИ: Безплатно паркиране в София от утре, затварят курортите ни

“Синята” и “зелената” зони в София стават временно безплатни – за периода 17-29 март. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

 

Ето още какви мерки въвеждат властите в града като превенция на разпространението на коронавируса:

 

– Отменя се временно почасово платено паркиране в „синя“ и „зелена“ зони. Мярката ще важи от 17 до 29 март, като в случай на голямо натоварване и липса на ред, ще бъдат направени допълнителни промени. Екипи на ЦГМ ще следят за натоварването.

 

– Картите за пътуване в градския транспорт на хора с увреждания, които изтичат до 29 март, автоматично ще бъдат удължени, без да е необходимо отиване до пункт на ЦГМ.

 

– На всички метростанции е създадена организация за напомняне на пътниците да запазват по-голяма дистанция един от друг.

 

– Продължава засилената дезинфекция на всички превозни средства на градския транспорт. Екипи на транспортните оператори следят използването на всяка линия и се подготвя реорганизация спрямо натовареността.

 

“Моля всички софиянци да спазват ограниченията и препоръките на Националния щаб и Министерство на здравеопазването. Да, промените се отразяват на живота ни, но имат за цел да го запазят. Благодаря на всички за усилията! Заедно ще се справим!”, написа Фандъкова.

 

ЗАТВАРЯТ ЗИМНИТЕ НИ КУРОРТИ

 

Не бъразйте да се радвате на добрите новини за паркирането в София. Днес бе взето решението зимните ни курорти Банско, Пампорово и Боровец да бъдат затворени за туристи. Причината – създалото се огнище на коронавирус в Банско след като днес бе потвърдено за втори болен, освен 9-годишното дете там.

 

Оказва се, че преносителите на заразата са британско семейство. Един от мъжете – чичото на заболялото дете, контактувал със сестра си във Великобритания, която била диагностицирана с коронавирус. Това обаче не му попречило да дойде на почивка у нас. 

 

Това поведение председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски нарече безотговорно. 

 

На спешна среща в понеделник кризисният щаб в Банско реши да прекрати ски сезона в курортния град. Преустановяват се и посещенията във всички търговски обекти.

 

“Всички собственици, управители и работещи в хотелиерския бранш да предприемат необходимите мерки за неприемане на нови туристи, а настанените в момента да бъдат запознати и задължени да изпълняват мерките, определени от Националния оперативен щаб. Да бъде ограничено свободното движение извън хотелските комплекси и места за подслон на пребиващите в тях гости. Препоръчваме да бъдат предприети мерки за предсрочно прекратяване престоя на гости на хотели и места за настаняване”, се казва в призива на Кризисния щаб на общината, подписан от кмета Иван Кадев.

 

Ръководството на Пампорово АД също реши да спре дейността на ски зоната за периода от 17 до 29 март включително, съобщиха от дружеството.

 

От вторник няма да работи и ски зоната в Боровец. Затварянето включва спиране на всички съоръжения, затваряне на пистите, ски-училище “Бoроспорт” и ски гардеробите.

 

 

Ето как да се предпазим от измамниците, които плъзнаха по време на извънредното положение?

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button