Последни новиниСвят

Разсекретиха документите от първото излитане на човек в Космоса (ВИДЕО)

Преди 55 години, на 18 март 1965 г. за пръв път в света съветският летец-космонавт Алексей Леонов излезе от космическия кораб “Восход-2” в Космоса. В специален скафандър с автономна система той се отдалечи на пет метра от кораба, проведе серия изследвания и наблюдения и се върна благополучно на борда, пише Дир.бг.

 

Леонов прекарва в откритото пространство 12 минути и 9 секунди. През цялото време командирът на космическия кораб пилотът-космонавтът Павел Беляев контролира действията му и е готов във всеки момент да му притече на помощ.

 

“Документите пазят видими следи от творците на народната ракетно-космическа техника – бележки, направени собственоръчно от главния конструктор на Опитно конструкторско бюро-1 Сергей Корольов, от председателя на държавната комисия Георгий Тюлин, от представители на държавното ръководство и други видни дейци на съветската наука и техника”, се посочва в разпространеното в сряда съобщение на сайта на Роскосмос.

 

Сред разсекретените документи е и стенограма от следполетните доклади на командира на кораба “Восход-2” Павел Беляев и на космонавта Алексей Леонов, както и множество аудио и фотоматериали.

 

Алексей Леонов почина на 11 октомври 2019 г. на 85 г.

 

Той е част от първата група космонавти и като такъв се познава лично и е добър приятел с първия човек в космоса – Юрий Гагарин. През 1967 годинае подготвян за полет към Луната, който обаче пропада поради неуспехи със свръх-тежката ракета Н-1.

 

Леонов участва в първия международен съвместен полет между СССР и САЩ – “Союз – Аполо” през 1975 г. Руският космонавт има патентовани 4 изобретения и повече от 10 научни труда. Леонов е и добър художник, чиито картини често са на космическа тематика и са излагани в големи галерии.

 

 

 

Рекордна смъртност в Италия, извънредно положение и затворени граници на Балканите

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button