БългарияПоследни новини

Софиянци изправени пред нова “червена зона” за паркиране

Нова червена зона за паркиране в София обмислят общиснките съветници в Столицата. Мярката е част от Плана за устойчива градска мобилност до 2035 година. Днес планът трябва да бъде гласуван.

В него е записано, че “Червена зона” ще се обособи до 6 години в идеалния център на столицата. Каква ще бъде цената й засега не е уточнено. Вероятно обаче ще е по-висока от “Синята”, която общинарите днес ще обсъждат дали да се увеличи на 3 лева на час, вместо досегашните 2 лева.

Предстои разширение и увеличение на цените в синята и зелената зона. Цената в синята зона например трябва да стане 3 лв. на час при 2 лв. в момента.

Това е записано в плана за осигуряване на устойчива градска мобилност до 2035 г., който се очаква да бъде гласуван днес от Столичния общински съвет.

Планът съдържа и други обещавани от години мерки – като изграждането на буферни паркинги и нови велоалеи, които така и не се изпълняват за разлика от решенията за вдигане на цените на платеното паркиране.

Ограничаването на колите в центъра на столицата е водещ приоритет в плана.

Една от идеите е да се въведе червена зона за паркиране в карето между бул. “Васил Левски”, “Александър Дондуков” до бул. “Витоша”, през “Алабин” и “Граф Игнатиев” обратно до бул. “Васил Левски”. Паркирането там ще е ограничено до 1 час и ще е по-скъпо от това в синята зона. Не се съобщава каква цена следва да струва един час платен престой, нито кога точно ще се въведат новите ограничения.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button