БългарияПоследни новини

По 700 болнични на ден издават лекарите, 7000 безработни са наети от началото на извънредното положение

След като вчера бяха изнесени стряскащите данни, че за 10 дни близо 20 000 души са се регистрирали в бюрата по труда, днес на извънреден брифинг социалният министър Деница Сачева опита да омекоти удара, изнасяйки информация, че от 13 март до момента на работа са наети близо 7000 безработни. 

 

“От 13 март до вчера 7281 безработни са постъпили на работа, само вчера 683 души са постъпили на работа”, каза Сачева. 

 

По думите й системата работи и има достатъчно пари. 

 

По думите на Сачева хората, които са работили без договор или са работили без осигуровки, биха могли да се регистрират като безработни и след това да кандидатстват за социални помощи.

 

РЕКОРД НА БОЛНИЧНИТЕ

 

Изключително голям брой болнични листове се издават на работниците всеки ден. Общият брой на всички болнични листа към момента по всички видове диагнози е 176 086, броят на болничните по причина на карантина е 5282, а броят на издадените с указания за коронавирус е 2072.

 

“Ако миналата седмица средният брой на издадените болнични е варирал около 300-350, от началото на седмицата до момента този брой варира в порядъци от 680 до 700 на ден”, каза още Сачева.

 

Иначе по-малко от очакването са заявленията за компенсация на фирмите по схемата 60/40 – те са само 59, съобщи социалният министър. 

 

“9. Очакванията са днес броят им да нарасне, а до края на тази седмица да бъде получено одобрени от Европейската комисия, за да могат да се извършват и разплащанията”, коментира Сачева. 

 

Предлагат матурите да се проведат в края на май и началото на юни

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button