БългарияНа Фокус

Висши чиновници остават без заплати, Гешев иска магистратите да ги замразят

В понеделник депутатите взеха “солидарното с обществото решение” да даряват своите заплати през целия период на извънредно положение на Министерство на здравеопазването, съобщава Дир.бг.

 

Първоначалната идея на ГЕРБ беше да замразят заплатите си, но в дебатите в края на вечерта след 12 часа дебати народните представители гласуваха да си даряват заплатите, като решението беше следното: заедно с депутатите заплатите си ще трябва да даряват и премиерът заедно с министрите, заместниците им, представителите на техните политически кабинети, съветниците, шефовете на пресцентровете в изпълнителната власт и не на последно място – ръководителите на държавни и изпълнителни агенции.

 

Определението “политически кабинет” е в Закона за администрацията, чл. 28 (2). Той гласи:

 

В политическия кабинет на министър-председателя се включват началникът на кабинета, говорителят, парламентарният секретар и ръководителят на звеното за връзки с обществеността.

 

В политическия кабинет на министъра се включват заместник-министрите, началникът на кабинета, парламентарният секретар и ръководителят на звеното за връзки с обществеността, а в политическия кабинет на министъра на външните работи – и говорител.

 

В политическия кабинет на председателя на държавна агенция се включват заместник-председателите и експертът, отговарящ за връзките с обществеността”.

 

Първият, за когото стана ясно, че остава без заплата по тази линия, е борещият се на първа линия срещу коронавируса здравен инспектор Ангел Кунчев.

 

Заради решението на депутатите обаче, че ръководителите на агенции също ще си даряват възнагражденията, заплата няма да вземат и в ръководството на Агенцията по заетостта (агенцията, която в момента е една от най-натоварените заради голямата безработица).

 

Без заплати остават и в Държавния резерв, откъдето в момента се вадят средства за борба с коронавируса.

 

Същото се отнася и за Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Агенцията по лекарствата, Агенцията по обществените поръчки, Агенцията за хората с увреждания, Агенцията по закрила на детето. Изпълнителните агенции са 29 на брой.

 

Решението на депутатите за даренията на заплати се отнася и за разузнаването, за НСИ и за ДАНС. Всички агенции са описани в официалния Административен регистър на държавните агенции.

 

Решението засяга много от ръководителите, които в момента се борят с кризата с коронавируса, и най-очаквано е парламентът да се свика, за да преправи решението си.

 

БЛАГОРОДНИЯТ ГЕШЕВ ИСКА И МАГИСТРАТИТЕ ДА ЗАМРАЗЯТ ЗАПЛАТИТЕ СИ

 

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Прокурорската колегия да предложи на Пленума на Висшия съдебен съвет приемането на решение за налагането на мораториум до края на 2020 г. върху актуализирането на основните месечни работни заплати на съдии, прокурори и следователи, на съдебните служители в Прокуратурата.

 

Обвинител номер 1 предлага и да се дадат препоръки на административните ръководители на органите на съдебната власт за ползването от магистрати и служители на платения годишен отпуск по време на извънредното положение:

 

„Разрастващата се пандемия от COVID-19 изисква вземането на всички необходими мерки, както за опазване живота и здравето на хората, така и за запазване на икономическата стабилност и качеството на живот в страната. Настоящата безпрецедентна ситуация изисква борба с всички налични ресурси за ограничаване разпространението на заразата, водеща неизбежно до негативни икономически последици. Значителността им за страната вече наложи актуализация на държавния бюджет на Република България за 2020 г. Изпълнението на мерките по време на извънредното положение ще продължи да влияе отрицателно върху изпълнението на бюджета и ще има за последица финансова нестабилност във всички сектори, включително и след овладяване на заплахата от пандемията. Тези обстоятелства изискват от нас финансова дисциплина, съобразяване с възникналите затруднения в бюджетната сфера и солидарност с българските граждани в условията на извънредното положение“, аргументира предложенията си главният прокурор Иван Гешев.

 

В тази връзка главният прокурор отправя предложения до Прокурорската колегия, която след разглеждане и произнасянето й на 8 април, да ги внесе като извънредна точка в дневния ред на Пленума на ВСС в четвъртък

 

Испания не е излязла от пропастта

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button