БългарияПоследни новини

Мислят за отваряне на парковете, Борисов иска да плащат на медиите за кампании, Горанов – не

Премиерът Бойко Борисов коментира, че вече са отпаднали пет от ограничителните мерки и обеща, че ако в края на седмицата не се вдигне броят на заболелите, ще се търси начин да се отворят градините, парковете и достъпът до планините, но при ограничение на събиращите се.

 

Това стана по време на брифинг в Министерския съвет. 

 

“От вчера до днес пет мерки България е облекчила – пазарите, часовите ограничения, разрешихме имунизации на бебетата, плановия прием в болниците и прегледите на бременни. Питам кое да облекчим още? Останаха парковете и планините. За съжаление се катерим много стръмно, големи групи започват да се разболяват. Резултатите от това пътуване по Великден, от това масово смесване на хора, което не можахме да предотвратим, защото нито полицията може да преследва и да налага крути мерки, ще ги видим. Според щаба, в петък – събота вече ще имаме много по-ясна картина на ръста на заболяванията”, каза още Бойко Борисов.

 

По думите му, управляващите са направили максималното хората да не се усещат затворници.

 

В България нито строителството е било забранявано, нито малките магазини са спирали да работят, изтъкна премиерът.

 

“Ние спряхме моловете, като в тях разрешихме да работят банковите и застрахователни офиси”, заяви Борисов. Работят пазарите, магазините. Освен това в България ходенето по улиците не е забранено.

 

Според него, по никакъв начин светът не се е справил с коронавируса.

 

“Да, хората искат да чуят, че това свършва и това е било един кошмар и от 1 или 15 май всичко ще си тръгне по старому. Аз като добър доктор не мога да предпиша тази рецепта. Къде по света е приключило – в Китай ли, в Корея ли?”, допълни министър-председателят.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА ЗА ПОЛИЦАИТЕ

 

По 650 лв. ще бъдат отпуснати към възнагражденията на всички служители на МВР, които са на първа линия с коронавируса, стана ясно още на брифинга. 

 

“Искам специално да благодаря на колегите от МВР за работата им по време на извънредното положение. Вътрешният министър Маринов предложи за 15 200 полицаи, които са на първа линия, по 650 лв. във вид на награди. Това прави около 10 милиона. Още днес започнете да ги изплащате. Това ще продължи за цялото време, докато е извънредното положение”, обърна се Борисов към финансовия министър Владислав Горанов, който преди това представи инвестиционните инструменти, с които държавата ще помага на бизнеса за преодоляване на щетите от пандемията.

 

НОВИ КРЕДИТИ ЗА БЕЗРАБОТНИ И МАЛКИ ФИРМИ

 

Нова порция безлихвени кредити обяви финансовото министерство. От тях ще могат да се възползват малките и средни предприятия и самоосигуряващите се лица, засегнати от кризата с коронавируса. 

 

“Правителството впряга ресурс от около 4,5 млрд. лева за подпомагане на малкия и средния бизнес, самонаетите лица и тези, които заради кризата са в неплатен оптуск и няма да могат да полагат труд”, заяви финансовият министър. 

 

Физически лица, засегнати от епидемията и извънредното положение, при липса на друга причина, които са в неплатен отпуск ще трябва да имат работни поне 5 работни дни през март, за да получат право да кандидатстват за безлихвен кредит.

“Самоосигуряващи се лица, прекратили дейност или имат поне 20% спад на доходите, имат право да кандидатства за кредити до 4 500 лева. Те ще са безлихвени, с гратисен период от 12 месеца и срок за издължаване до 5 години”, заяви Горанов.

Кандидатстващите няма да дължат никакви такси по кандидатстване и могат да погасят задължението си предсрочно без наказателна лихва.

Те могат да кандидатстват пред 12 търговски банки.

 

“Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия – необезпечени оборотни кредити до 300 000 лева, също управлявани от ББР през търговските банки. Очакваният портфейл кредити, който ще се получи по линия на този инструмент, може да достигне 2 милиарда лева”, обяви Горанов.

 

“Критериите за допустимост са спад на оборота за първото тримесечие за 2020 година, спрямо същия период за миналата година въз основа на финансовите отчети на дружеството, наличие на вземания от клиенти. Срокът за кандидатстване по тази програма също е до края на годината”, посочи министърът на финансите. И прогнозира, че значителен брой предприятия ще могат да се възползват от финансовия инструмент.

 

През Европейския инвестиционен фонд с банки-партньори, сред които ОББ, “Прокредит банк” и “Уникредит булбанк” ще се отпускат кредити с максимален размер 3,6 милиона, предназначени за рефинансиране на задължения, възникнали преди не повече от 60 дни, отново през търговските банки и насочена към малки и средно големи предприятия.

 

Финансовият министър припомни, че през “Фонда на фондовете” могат да се отпускат микрокредити до 50 000 лева, предназначени основно за подпомагане на малки и средни предприятия, като там е възможен гратисен период и лихвена субсидия.

 

Инструментът вече работи и е достъпен, посочи министърът. Може да се използва през ПИБ. Гратисният период е до 24 месеца с лихвени нива. По думите на Горанов, лихвите са значително под пазарните.

 

Работи се съвместно с Министерство на труда и социалната политика за превръщането на този инструмент в безлихвено кредитиране, каза още той.

 

ДА ПЛАЩАМЕ НА МЕДИИТЕ ИЛИ ДА НЕ ИМ ПЛАЩАМЕ?

 

Владислав Горанов и Бойко Борисов влязоха в открит разнобой пред медиите по отношение на средствата за масова информация и разпространяването наинформационни кампании за коронавируса. 

 

Владислав Гораноя обяви, че правителството ще изготви информационни клипове и аудиофайлове, които медиите да разпространяват, но помоли това да става на добри начала. 

 

“Ще разработим допълнителни информационни материали под формата на клипове и ако медиите преценят, биха могли да ги използват за информиране на българските граждани, малки и средни предприятия. Това може да бъде един апел от моя страна за безплатното им показване, но знам, че и медиите са бизнес организации, зависи от тяхната воля и решение. До дни ще разработим подробни информационни материали под формата на видеоклипове, ако прецените, ако имате желание, да помогнете да достигнат до по-голям кръг потребители”, заяви Владислав Горанов.

 

Веднага след това Борисов взе думата, казвайки, че все пак на медиите трябва да се плати. 

 

“Помислете за тези, които се ангажират да разпространяват. Да подпомогнем и тях с възможност за финансиране от страна на държавата, така че да не изискваме нещо, което е им носи евентуална загуба. Разговаряйте с асоциациите и преценете”.

 

Окончателното решение остана за в бъдеще.

 

Коронавирусът е най-смъртоносен в Европа, доказаха учени

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button