БългарияНа Фокус

Спомени от архива: ВМРО запалиха чучело на Ахмед Доган

Днес отново тема номер едно в страната е Ахмед Доган и политиците, които е сложил в джоба си. Сякаш това отново е новина, която е в състояние да предизвика масови протести и дори размирици и насилие.

 

Има обаче една полтиическа сила, която от повече от десетилетие ни показва кои са враговете на народа в политиката.

 

Още през далечната 2007 г. активисти на ВМРО хвърлиха чучело с лика на Ахмед Доган и буре, символизиращо обръчите от фирми, от връх Шипка в навечерието на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

 

Членовете на ВМРО разиграха и възстановка на боевете на връх Шипка между опълченците и турските войски. Възстановката  беше осъвременена – направи сее съпоставка между случилото се преди над 100 години на връх Шипка и ситуацията в България тогава (през 2007 г., бел. ред.).

 

Пет години по-късно – на годишнината от подписването на несраведливия Ньойски договор отново бе ритуално изгорено чучело на Доган. Тогава от ВМРО заявиха, че няма да допуснат, откъсването и на педя българска земя.

 

В изказванията си тогава зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, Областния лидер на войводите Красимир Богданов, полковник Гетов от ДНЕС, Георги Ценов от НФСБ и представителите на „Атака”, осъдиха опитите за налагане на радикален ислям в България, циганизацията на страната, липсата на адекватна държавна политика и постепенното превръщане на българите в малцинство в собствената им родина.

 

А през 2013 г. бе проведена още по-масова протестна акция пред Съдебната палата. ТОгава до чучелото на Доган застанаха образи на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Сергей Станишев,Симеон Сакскобургготски, Иван Костов.

 

 

Тези шестимата носят персонална отговорност за отчаянието, което доведе до ритуалното самозапалване на шестима българи през последните месеци на протести. Затова днес символно палим шестте кукли с техните ликове, защото искаме възмездие, заяви тогава лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

 

Днес, когато държавата се тресе от масови протести, изригващи в насилие заради платени провокатори или фанатизирани симпатизанти на Румен Радев, не трябва да се разединяваме, а да си спомним кой носи отговорността, че се стигна дотук.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

 

Подобни статии

Back to top button