БългарияНа Фокус

Кои са новите министри в кабинета?

Пет промени в Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов поиска и прие оставките на четирима министри и преназначи Кирил Ананиев от ръководител на министерството на здравеопазването като министър на финансите. 

 

Оставките си подадоха Владислав Горанов, Емил Караниколов, Младен Маринов и Николина Ангелкова. А ето кои са хората, които ще ръководят техните министерства. 

 

Министерство на финансите – Кирил Ананиев

 

Кирил Ананиев
Кирил Ананиев
снимка: Министерски съвет

 

Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите (МФ) през 1980 г., след като завършва специалност „Финанси и кредит” в УНСС.

 

Специализира в областта на финансирането на социално-културните разходи в УНСС, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ.

 

Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи” и заместник-министър на финансите при три последователни правителства в периода 1998-2009 г.

 

Бил е също секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).

 

От м. август 2014 г. до м. януари 2017 г. е заместник-министър на финансите.

 

От 27.01.2017 г. до 03.05.2017 г. е министър на финансите на Република България в служебното правителство с министър-председател проф. Огнян Герджиков.

 

От 04.05.2017 г. до 10.11.2017 г. е заместник-министър на финансите в третото правителство с премиер Бойко Борисов.

 

Избран е за министър на здравеопазването на 10 ноември 2017 г. от 44-ото Народно събрание.

 

Министерство на икономиката – Лъчезар Борисов

 

Лъчезар Борисов
Лъчезар Борисов
кадър: ТВ Европа

 

Лъчезар Борисов е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин Фотинов“ с профил математика. Висшето си образование със специалност “Макроикономика” получава от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), като завършва с отличие бакалавър и магистър.

 

Получава втора специалност по “Счетоводство и Финанси” от Института за следдипломна квалификация към УНСС. Специализира „Устойчиво развитие“ във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и „Счетоводни и одит регулации“ към Световната банка.

 

Завършва обучение по „Предприемачество и рисков капитал“ в Американския университет и има успешно преминати курсове по „Управление на проекти“ (WIFI, Австрия), „Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции“ (JICA, Япония), „Борсово-валутна търговия и банки” (CITIGRUP и CITIBANK) и др.

 

Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси.

 

Публикувал е научни статии в сферата на антимонополното законодателство и моделите на пазарно стопанство, платежния баланс на страната и банковата ефективност при сливанията и поглъщанията.

 

Започва работа в Министерството на икономиката през 2002 г. на длъжност “Главен експерт”. От 2006 г. до момента е началник на отдел, като ръководи отдели „Преструктуриране и капиталови пазари“ и „Управление и преструктуриране на държавното участие“.

 

През този период е изпълнявал и длъжностите началник на отдели „Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг“ и „Стратегически анализи и прогнози“.

 

Понастоящем е и член на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници.

 

Има богат натрупан опит в сферата на корпоративното управление, като е бил и в ръководните органи на редица частни и държавни компании от сферата на промишлеността, енергетиката и финансовото управление. Получавал е множество награди и грамоти за работата си в Министерството на икономиката, както и на състезания по математика и борсово посредничество.

 

Женен с едно дете.

 

Министерство на вътрешните работи – Христо Терзийски

 

Христо Терзийски
Христо Терзийски
снимка: mvr.bg

 

Христо Терзийски е роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил.

 

Завършил е висше образование в Технически университет в София.

 

Назначен е на офицерска длъжност през 1996 година в сектор “Криминална полиция” в 06 РУ-СДВР.

 

По време на професионалния си стаж в МВР преминава последователно през следните длъжности:

 

Оперативен работник в сектор “Криминална полиция” в 06 РУ-СДВР;

Оперативен работник в сектор “Наркотици” – СДВР;

Началник на група в сектор “Криминална полиция” в 06 РУ-СДВР;

Началник на сектор “Наркотици” – СДВР;

Зам.-началник отдел “Криминална полиция” – СДВР.

 

През месец септември 2009 г. е назначен на длъжност заместник-директор на СДВР.

 

На 24 февруари 2015 година е назначен на длъжност директор на Главна дирекция “Национална полиция”.

 

Христо Терзийски е преминал през специализирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 г. в Будапеща и през 2008 г. в Розуел, Съединените щати.

 

Министерство на здравеопазването – проф. Костадин Ангелов

 

проф. Костадин Ангелов
проф. Костадин Ангелов
снимка: “Александровска” болница

 

Изпълнителният директор на УМБАЛ “Александровска” е завършил МУ София, с придобита специалност по хирургия, и курсове по хирургична онкология, хепатобилиарна и панкреатична хирургия.

 

Започва работа като лекар в Центъра за спешна медицинска помощ към УМБАЛ “Св. Анна”. Работи като хирург в Клиниката по хирургия на УМБАЛ “Александровска”, където впоследствие е главен административен лекар, а към момента – изпълнителен директор на лечебното заведение.

 

Проф. Ангелов е член на член на Управителния съвет на Асоциацията на Университетските болници за активно лечение в Република България, на Академичния съвет на Медицински университет – София и секретар на Българското хирургическо дружество.

 

От 2017 г. е съветник в Комисията по здравеопазване на Народното събрание и главен координатор на Експертния съвет по „Хирургия”, Министерство на здравеопазването.

 

През 2012 г. е удостоен с наградата „Най-добър преподавател” на студентите медици от випуск 2012 г., а през 2015 г. с приз „Проф. д-р Парашкев Стоянов” за високи постижения в областта на медицинската наука и преподаване, Медицински факултет, МУ-София.

 

Министерство на туризма – Марияна Николова

 

Марияна Николова
Марияна Николова
снимка: Министерски съвет

 

Родена е на 16.09.1975 г. в гр. Ботевград.

 

Завършва гимназията с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов“ в гр. Правец с профил френски език.

 

Завършва висше образование – магистър по “Право” в Нов български университет и се утвърждава като юрист със значителен опит в публичния сектор. Марияна Николова притежава и магистърски степени по “Публична администрация и административни практики” и “Право на Европейския съюз” от СУ „Свети Климент Охридски“, както и магистратура по “Стопанско управление” от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Велико Търново.

 

Има редица обучения и специализации в страни-членки на ЕС в това число диплом по „Право на Европейския съюз“, Франция; EIPA – Европейски институт по публична администрация, Холандия; “HAUS” – финландски институт за публичен мeниджмънт, Европейската академия за данъци, икономика и право, Германия, а също и в Австрия и Великобритания.

 

 Била е адвокат към Софийска адвокатска колегия, както и юрисконсулт в „Топлофикация София“ ЕАД. Заемала е различни експертни длъжности в Министерство на държавната администрация и административната реформа. Заемала е ръководни длъжности, включително директор на дирекция „Правно-нормативни дейности“ в Министерство на земеделието и храните.

 

Също така е избирана за член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Работила е и в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор към Министерство на икономиката. Била е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита“ в „Национална електрическа компания“ ЕАД.

 

От май 2017 г. е началник на кабинета на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика. Преподавател е в Института по публична администрация към Министерския съвет.

 

На 21 ноември 2018 г. Марияна Николова бе избрана за заместник министър-председател по икономическата и демографската политика от 44-ото Народно събрание.

 

Всеки прокурор може да разследва Иван Гешев

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button