БългарияНа Фокус

Цяло стадо крави измря след като отпи от река Марица, спряха водата за над 50 населени места

28-те крави на Стоян Господинов бяха сполетени от внезапна смърт. Причината – отпили от водите на река Марица, натровили се и издъхнали за минути. 

Кметът на Димитровград Иво Димов.щ съобщи пред Нова ТВ, че собственикът на стадото ще бъде обезщетен. До 10,00 часа ще излязат първите проби, взети от река Марица край Димитровград.

 

Заради инцидента е спряна водата на 51 населени места. Симеоновград и Свиленград са изцяло без вода. А в понеделник късно вечерта в Районното управление за разпит е бил извикан прокуристът на завод “Неохим”.

 

До този момент не е отправено предупреждение към Гърция и Турция, заяви пред bTV директорът на главна дирекция “Пожарна безопасност комисар Николай Николов. Това не е направено, тъй като се изчакват пробите, пък и е факт, че по поречието надолу по реката няма измряла риба или други животни.

 

“Колегите, които водят досъдебното производство, ще кажат какво точно се е случило. Вече има доста събрана информация. Кризисният щаб и Общината направиха всичко възможно, за да не се предизвика паника, която е напълно възможна заради гледката. Очакваме след 10 часа да излезе първичният анализ на пробите, за да разберем какво точно се е случвало. Хубавото е, че не е намерена умряла риба по течението на реката”, обясни Николов. Той допълни, че ако не е имало крави е нямало да се разбере за замърсяването.

 

Сигналът за смъртта на кравите е бил подаден на спешния телефон към 15,30 часа, уточни областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова

 

крави, Марица, стадо, измря
снимка: БТА

 

“Вчера през деня краварят прибра животните. Те пият вода от това място всеки ден. Според краварят 10-15 минути, след като са пили вода, животните са умрели. Никога досега не са умирали животни така масово”, сподели животновъдът Стоян Господинов, чиито животни загиват. Той заяви, че ще чака експертизите и ще си търси правата.

 

Включени са били системите за ранно предупреждаване, увери тя. Образувано е досъдебно производство, допълни д-р Здравкова.

 

В община Димитровград е прекратено водоснабдяването на 5 населени места, посочи кметът на града Иво Димов. Той изказа предположения, че става дума за еднократно залпово замърсяване с органично съединение с висока концентрация. Тепърва обаче ще се установяват източникът и причините, подчерта Димов. По негови думи няма установено измиране на риба.

 

От лабораторията на РИОСВ-Хасково са взети проби от водата от цялото протежение на реката с общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград. От ОБДХ – Хасково пък са изпратили патолози и ветеринарни лекари да вземат проби от животните. Уведомени са всички кметове в крайречните населени места, съобщиха още от щаба.

 

Продължават да се уведомяват животновъди, земеделци и рибари да не се допускат животни и хора в близост до реката, уведомен е и Националния оперативен център.

 

На заседанието на кризисния щаб бе и прокуристът на торовия завод в Димитровград “Неохим” Стефан Димитров. Пред журналисти той изрази съмнение, че от намиращото се в капитален ремонт предприятие може да са изтекли опасни химикали, които да са предизвикали станалото. Димитров обеща и пълно съдействие на органите на разследването.

 

„Позор, оставка и затвор“: 19-ти ден на протести (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button