БългарияНа Фокус

Откриха какво е отровило Марица, търсят виновника

В колектора на канала на Марица е открит компонентът, който е отровил животните. Не е ясно обаче кой пряко е замърсителят.

 

Това съобщи днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров при инспекция на мястото край Димитровград, където вчера следобед след водопой в рамките на 10-15 минути измряха 28 крави и юници на местен фермер.

 

Димитров обаче не назова веществото, за да не се пречи на разследването и за да не се “произнасят присъди преди да сме запознати с всичко”, пише “24 часа”.

 

За щастие, не е било злоупотребено с пестициди, което мен ме притесняваше, уточни министърът.

 

Димитров изрази и задоволство, че досегашните резултати от пробите от река Марица са в норма, че реката е чиста и няма умряла риба.

 

Той посочи, че пробонабирането и усилията да бъде възстановено водоподаването към общо 48- те населени места в областта, сред които и двата общински центъра Симеоновград и Свиленград, е приоритетът, за изпълнението на който ще бъдат ангажирани и екипи и лаборатории от съседни области.

 

Министър Димитров каза още, че ще бъде проверено и комплексното разрешително на близкия химически завод “Неохим”, откъдето към канала и Марица има тръба за промишлени води.

 

Димитров ще обиколи и ще се запознае със състоянието на река Марица и в района на Свиленград.

 

На терена, където са починали кравите, днес бе и зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

 

Пробите от водата, взети по поречието на река Марица, са в норма и няма основания за притестения от страна на населението. Това съобщи от своя страна на брифинг областният управител на Хасково и председател на Областния кризисен щаб за действие при бедствия д-р Стефка Здравкова.

 

Въпреки това с цел превенция всички водовземания от басейна на река Марица от Димитровград до Свиленград са преустановени. Взети са нови проби от ВиК и ще бъде изследвана т. нар. “сурова вода”, уточни д-р Здравкова.

 

След излизането на резултатите, което се очаква в рамките на днешния ден, поетапно ще бъде възстановявано водозахранването на общо 48-те населени места в областта, които черпят вода от басейна на Марица, посочи тя. В тях влизат и общинските центрове Симеоновград и Свиленград.

 

По думите на областния управител има готовност за незабавно разпределяне на бутилирана питейна вода в засегнатите населени места в следващите часове чрез кметовете на населени места и БЧК. ВиК – Хасково вече е осигурила 5 водоноски за нуждите на двата общински центъра, които ще бъдат позиционирани също днес следобед, каза директорът на водния оператор инж. Тодор Марков. Той информира, че общо 30 вододайни кладенци са били спрени заради извънредната ситуация.

 

ПРОКУРАТУРАТА СЕ ЗАЕМА СЪС СЛУЧАЯ

 

Върховната административна прокуратура (ВАП) е ангажирала министъра на околната среда и водите (МОСВ), изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и главния държавен здравен инспектор да предприемат мерки за опазване от замърсяване водите на река Марица, съобщават от държавното обвинение.

 

ВАП е предприела действия за опазване и възстановяване на околната среда и преодоляване неблагоприятните ефекти от замърсяването на водата за питейно – битови нужди. При извършване на проверката трябва да се изяснят източникът и причината за замърсяване водите на р. Марица в района на Димитровград с отровни вещества на 27.07.2020 г.

 

И студ, и жега ни очакват през август

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button