БългарияНа Фокус

43-ИЯТ ПРОТЕСТ: Омлет по милиционерски и опит за спиране на демонстрация в Пловдив (ВИДЕО)

На снощния протест в София яйца, домати и тоалетна хартия отново полетяха към сградата на МВР, а акцията бе наречена “омлет по милиционерски”.

 

На площада около фонтана край президентството, където протестиращите се бяха събрали тази вечер, адв. Николай Хаджигенов от организаторите от “Отровното трио” заяви, че гражданите няма да оставят без уважение нито една институция и най-вече министъра на вътрешните работи и допълни, че тази вечер отново ще бъде подготвен “омлет по милиционерски” за следващия вход на МВР, на който пише директор на Дирекция ДОТИ.

 

милиционерски омлет, МВР, яйца, домати, пловдив

 

Той уточни за тези, които не знаят, че това е службата, която “слуша нас и всички вас в услуга на тях”. В четиридесет и първия ден на протеста гражданите изразиха недоволството си по аналогичен начин, но в другия край на сградата на МВР.

 

След акцията пред МВР протестиращите тръгнаха по бул. “Васил Левски”, минаха по блокираното кръстовище пред СУ и пристигнаха към 22.00 часа на Орлов мост, където метъл концерт озвучи барикадите.

 

След това шествието мина и през палатковите лагери. Трите блокади в центъра остават.

 

Протестиращите посрещнаха с ръкопляскания информацията, че задържаният за конфликта на бул. “Ситняково” (когато протестиращи атакуваха автомобил с майка и две деца, опитал да премине през блокадата) в понеделник е освободен под гаранция.

 

На Фейсбук страницата си “Отровното трио” публикува отчет за събраните до момента средства за протеста – общо 65 500 лева. От тях малко повече от 17 000 вече са похарчени за палатки, тенти, храна, транспорт.

 

КОНТРАПРОТЕСТЪТ

 

Контрапротест срещу “незаконните блокади на пътни артерии в столицата” се провежда тази вечер в градинката на площад „Възраждане“ до Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

 

Организаторите, един от които е Георги Флоров, обявиха, че това е мирен протест и срещу “поругаването на държавни символи и обществени сгради, насилието над жени, деца и български граждани от т.нар. протестиращи“, съобщи bTV.

 

За протеста е подадено заявление и има издадено разрешение.

 

В момента тече събирането на подписка, с която недоволните граждани ще искат информация от СДВР доколко е законно блокирането на кръстовища. Ако не е, те ще изискват мерки за предотвратяването им и премахване на палатковите лагери.

 

За по-малко от денонощие контрапротестиращите са събрали 5000 подписа, като петицията е публикувана и в интернет, а желаещите да я подкрепят могат да се разпишат и пред сградата на полицията, предаде БНР.

 

Всички се обявиха и за мирно протичане на антиправителствените протести – без ескалация и без насилие.

 

ПОЛИЦИЯТА ОПИТА ДА СПРЕ ПРОТЕСТА В ПЛОВДИВ

 

Протест затвори ключов мост в Пловдив. За първи път шествието нямаше разрешение за провеждане, защото искането закъсняло.

 

 

Въпреки това протестиращите се събраха на площад „Съединение” и направиха шествие по главната улица. При централна поща бяха спрени от полицаи. Половин час след това група от демонстранти заобиколи кордона и внезапно излезе на пътя.

 

 

 

За да избегне напрежение, полицията пусна и другата част от хората. Така те минаха през тунела и затвориха централния булевард „Цар Борис Трети – Освободител”. По-късно разпънаха палатки на Панаирния мост.

 

На протеста в Пловдив имаше и група недоволни от София.

 


 

 

Към 04.00 ч. палатковият лагер беше премахнат. Акцията на полицията мина без напрежение. Униформените направиха проверка за наркотици и алкохол на протестиращите. Три от палатките бяха преместени край Моста на панаира до 08.00 ч., когато протестиращите сами ги махнаха. Няма задържани лица, а движението е възстановено.

 


 

„Рано тази сутрин дойдоха около 40 полицаи. Вкопчихме се в кръг. След това раздърпаха хората. Мен ме влачиха 4-5 метра по асфалта. После ме качиха в бус. Имаше една група, която дойде малко преди полицията и беше видимо в нетрезво състояние. Веднага ги провериха. Тези действия само ни провокират да продължим с протестите”, каза един от протестиращите в Пловдив пред НОВА ТВ.

 

Шествие се проведе и във Варна. То спря пред централната поща в града, където е изложен образът на лидера на ВОЛЯ – Веселин Марешки. Протестиращите хвърляха яйца по него и отново скандираха „оставка”. По- късно шествието се насочи към Първо районно управление в града, където демонстрантите искаха да направят дарение от листове и химикалки, тъй като поради липсата на такива преди 2 нощи полицията е отказала да съдейства на нападнат от гражданин протестиращ.

 

Над 30% спад на заразените с COVID-19 у нас

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button