БългарияНа Фокус

НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ: “Воля” се обърна, ГЕРБ отстъпи пред ВМРО

ГЕРБ събраха необходимите 120 подписа за внасянето на проекта за нова Конституция на Република България. Това стана ясно на брифинг на коалиционните партньори. Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова съобщи, че необходимите подписи са на депутатите от ГЕРБ, НФСБ, ВМРО, някои народни представители от “Воля” на Веселин Марешки и някои незвисими депутати.

 

Само преди няколко часа Веселин Марешки заяви, че партията му няма да подкрепи проектопредложението на ГЕРБ за нов основен закон, но думите му отново се оказаха неверни. Това доказаха подписите под законопроекта на някои представители на негоата партия.

 

А за да спечелят съгласието на ВМРО да се подпише под проекта за нова Конституция, от ГЕРБ се наложи да направят компромис и да включат някои от исканията на воеводите, лансирани още преди седмици от лидера на партията Красимир Каракачанов.

 

В новата Конституция отново ще бъде записано, че бракът е съюз между мъж и жена. Въвежда се и текст, според който гласуването е “граждански дълг”, съобщи на брифинга зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов, който водеше преговорите от името на партията. По този начин частично се включва искането на Каракачанов за задължително гласуване.

 

В преамбюла добавяме ангажимента на държавата да брани основните ценности и традиции на българите. За първи път заложихме и поощряването на раждаемостта като грижа на държавата, но на социализираната, просветена, грамотна раждаемост. Даваме право на всеки българин по произход да се върне и да преживява тук – да работи, да учи, да има облекчен начин за получаване на свидетелство за български произход . За първи път записваме, че гласуването е граждански дълг, знаете за нашата борба срещу купения вот. Остава текстът, че бракът е само между мъж и жена”, допълни Искрен Веселинов.

 

Няма обаче консенсус за въвеждането на образователен ценз като изискване за гласуване, разширяване на президентските правомощия и наборната военна служба. Тези теми обаче ще бъдат подложени на референдум.

 

“По тези теми постигнахме по-добро решение – ще бъдат подложени на референдум с изборите за ВНС. Така българските граждани ще могат да дадат своето мнение по въпроса”, каза Искрен Веселинов.

 

СДВР: Срещу полицията се изправи криминален контингент

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button