БългарияНа Фокус

РАВНОСМЕТКАТА: 126 задържани и 80 ранени полицаи

126 души са задържани по време на размириците вчера и през нощта. Това съобщиха на брифинг тази сутрин от СДВР.

 

Много от ранените служители на реда са с фрактури на крайниците, на глаите и обгазени, уточни началникът на СДВР Георги Хаджиев.

 

Хаджиевотново призова към мирен протест без провокации.

 

Той съобщи още, че в палатките на блокадите на пл. “Независимост” са открити самоделни бомби. С подобни бяха замеряни късно снощи служителите на реда. Бил е намерен и коктейл “Молотов”, както и запалителна течност, за която по-късно е установено, че е бензин.

 

Именно откритите предмети и вещества станали повод през нощта да бъдат премахнати палатковите лагери на територията на София и да бъде освободено движението.

 

Трима са транспортирани в “Пирогов”, 23-ма в МВР-болница, 13 в ИСУЛ, а 41 са прегледани на място.

 

Това заяви от своя страна пред депутатите министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, който бе извикан в Народното събрание, за да даде отчет за действията на полицията през вчерашния ден.

 

Той направи резюме на ситуацията от вчера вечерта:

 

“Около 18:30 ч. на площад “Независимост” започнаха да събират множество хора като част от тях проявиха агресия и започнаха да хвърлят срещу полицейските служители множество технически средства, самоделни взривни устройства, химически газове. Замерени бяха с всякакви твърди предмети като бутилки, камъни, столове, пейки, велосипеди, тротинетки, пътни знаци, знамена, транспаранти, табели и други. След ескалиране на напрежението полицейските служители трябваше да реагират. След тези часове на пасивност използваха тактическите си действия, изразяващи се в разцепване и изтласкване на събралото се множество за възстановяване на обществения ред”, обясни вътрешният министър.

 

Той също потвърди информацията, че в палатковите лагери са открити самоделни бомби и запалителни течности.

 

“За различните противообществени прояви са задържани общо 126 лица, като 62 от тях са с криминални прояви. От всичките задържани, 35 са с постоянен и настоящ адрес извън София. Образувани са 16 бързи производства, като 12 от тях са за хулиганство. По едно от тях е осъществен и втори състав на престъпление по чл 131 от Наказателния кодекс – за нанесена лека телесна повреда на полицейски служител, а останалите 4 бързи производства са за увреждане на чуждо имущество”, каза още Христо Терзийски.

 

Видео показа как полицаи бият с палки протестиращ и стъпват върху главата му (ВИДЕО)

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button