БългарияНа Фокус

Ето я Конституцията на ГЕРБ: Част от въпросите ще се решават на референдум

Беше публикуван окончателният варинат на Конституцията, предложена от ГЕРБ с поправките, поискани от коалиоционния им партньор ВМРО.

 

Пълния вариант на документа може да прочетете ТУК.

 

Припомняме, че от ВМРО постравиха ултиматум на партньорите си – или да включат шестте предложения на лидера на партията Красимир Каракачанов, или няма да получат подписите на воеводите.

 

След двудневни преговори условно съгласие бе постигнато. ГЕРБ и ВМРО се разбраха в новата Конституция да има преамбюл, в основния закон да се запише, че бракът е съюз между мъж и жена, както е в момента, както и да се запише, че гласуването е граждански дълг.

 

Освен това в окончателния текст е записано, че решението за написване на нова Конституция или правене на съшествени промени в съществуващата ще се взима на референдум, а за значителни промени в основния закон ще се иска мнозинство от 4/5 от народните представители. Ще има и по-ясен регламент за индивидуалната конституционна жалба.

 

Отпаднало е едно от най-оспорваните предложения, което даваше право на законодателна инициатива на бъдещите Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите, които трябва да заменят Висшия съдебен съвет. В окончателния вид на проекта обаче те все още продължават да се наричат така, въпреки множеството критики за неадекватност на подобни наименования, пише “Лекс“.

 

Все още обаче се предлага да отпадне Великото народно събрание като оран и правомощията му да се делегират на обикновеното при определени условия.

 

Има и въпроси, по които консенсус между ГЕРБ и ВМРО не бе постигнат. Такова е например искането на патриотите за въвеждане на образователен ценз при гласуване, връщането на задължителната казарма и разширяването на правомощяита на президента. Тези спорни въпроси ще бъдат решени на референдум.

 

Испански вестник обяви Васил Божков за „мозък“ на протеста

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button