БългарияНа Фокус

Правителството спря масови протести на миньорите с 55 млн. лв.

Правителството спря хиляди граждани да се влеят към протестите с искане за оставка на кабинета. Става въпрос за миньорите от “Мини Марица-Изток”. Техният бранш бе засегант от коронакризата. 

 

От отпуснатите средства 50 млн. лева са за “стабилизиране” на комплекса, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. А с 5 млн. лева ще се увеличат заплатите на служителите.

 

Заплатите на хората, работещи в мините на комплекса, не са увеличавани вече 30 месеца, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

 

Решението за отпускане на средствата бе взето на спешна среща на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология. Парите ще бъдат като дългосрочен заем от Българския енергиен холдинг. 

 

„БЕХ ще определи параметрите. Той ще бъде с пазарна лихва, утре ще стане ясно. Определихме мерките за „Мини Марица- Изток”, за да функционира нормално в рамките на следващата една година”, каза Петкова.

 

Намеренията за протести на миньорите бяха подкрепени от синдикатите, които не подкрепят антиправителствнеите протести.

 

От КНСБ определиха мярката като адекватна и заявиха, че няма да позволяват нито един миньор да изгуби работата си.

 

„КНСБ ще настоява това, което се прави там, да се прави така, че нито един миньор там да не загуби своята работа. Няма да допуснем да бъдат открадни стотици милиони от някой в някаква посока”, заяви президентът на КНСБ СНХ Пламен Димитров.

 

Финансовата инжекция за държавните мини бе предшествана от разговори на синдикатите с премиера Бойко Борисов. В срещата при премиера са участвали вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

 

 

Световноизвестна певица защити Райна Кабаиванска от нападките на протестиращите

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button