БългарияНа Фокус

”Der Spigel”: Борисов е помагал на Ердоган да преследва свои противници

Премиерът Бойко Борисов е помагал в гоненията на турски опозиционери и противници на турския президент Реджеп Ердоган. Това се казва в разследване на престижното германско издание ”Der Spigel”. По този начин българският премиер е нарушил редица международни закони, се казва в материала на изданието.

 

Изданието цитира тайна кореспонденция на турското спосолство в София, според която премиерът, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и тайните служби на страната ни са депортирали турски опозиционер обратно в южната ни съседка след опита за преврат от 2016 г. Това се е случило въпреки изричния протест на нашите съдилища срещу това действие.

 

Така списанието информира за подробностите около депортирането на Абдула Бююк, когото Анкара обвинява във връзки с организацията на противника на Ердоган Фетхуллах Гюлен.

 

Бююк без много шум беше предаден на Анкара през август 2016 г.- без съдебен процес, без да му се даде възможност за консултация с юрист или да обжалва решението на София. Следва да се отбележи също, че тогавашният вицепрезидент Маргарита Попова е отказала убежище на турчина.

 

От ”Der Spigel” уточняват, че българският премиер Бойко Борисов и шефът на тайните служби се срещнали с турския посланик в София, за да обсъдят случая Бююк. Малко по-късно е имало среща и между турския посланик и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

 

От публикацията в немското списание се разбира, че Цацаров е предал на представителя на Анкара информация за Бююк.

 

А всичко това е довело до заздравяването на приятелството между Борисов и Ердоган. 

 

“Когато турското правителство изпрати бежанци към Гърция през март, българо-турската граница остана затворена. А в началото на коронакризата Турция изпрати маски и предпазни материали в България”, пише изданието, изреждайки доказателства за здравото приятелство между двамата държавни лидери. 

 

Плевнелиев: Румен Радев брутално наруши Конституцията

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button