Последни новиниСвят

ЕВРОПА ВЪВ ВТОРАТА ВЪЛНА: Извънредно положение и затваряне на заведения

Все по-сериозна става ситуацията с коронавируса в Европа. Вчера общият брой на новозаразените надвишаваше този в САЩ. В Чехия ситуацията е много опасна. Само за седмица новозаразените там се увеличиха с над 100 000 души. Затова властите обявиха сурови мерки и извънредно положение. 

 

Там затвориха училищата, фитнесите, заведенията и редица магазини. Броят на заразените е неочаквано голям. Интензивните отделения в болниците са пълни, а се очакват и още пациенти, като всеки ден се отчитат хиляди нови случаи.

 

Нидерландците пък гледаха по телевизията премиера си Марк Рюте, който обяви нови общонационални рестрикции. Заведенията се затварят, а на места има частична карантина. Училищата обаче засега остават отворени за разлика от пролетта. 

 

Извънредно положение обявиха снощи и във Франция. Данните  бяха шокиращи – 23 000 заразени, срещу 13 000 предишния ден.

 

Президентът Еманюел Макрон се появи в централните новини и лично обяви новите ограничения. Въвежда се вечерен час в големите градове. Той влиза в сила от събота.

 

Все още няма да има други крайни мерки, като спиране на градския транспорт или забрани за пътувания между отделните региони на Франция.

 

България, Хърватия, Полша и Русия са сред държавите, които отбелязаха коронарекорди в сряда – максимален брой новозаразени на дневна база.

 

Ресторантитеи баровете затварят и в Каталуния. Мярката се налага за 15 дни, но се очаква да бъде удължена. 

 

Вирусолог от Кеймбридж: Коронавирусът е 15 пъти по-смъртоносен от грипа

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button